Mange synes kanskje det er rart at vi i Norge har tradisjoner so at vi skal bli kysset om vi står under mistelteinen, at vi drikker julegløgg, eller at vi går julebukk fra dør til dør.

Rart? Tja. Vi har sjekket resten av verden, og har funnet mye verre tradisjoner fra resten av verden.

1. Kaste sko for å finne kjærligheten

I Tsjekkia må man passe seg for flygende sko i jula. Tradisjonen sier nemlig at single damer må kaste en sko over skulderen for å finne en ektemann.

I følge tradisjonen skal skoen kastes mens man står inne i et rom. Dersom hælen peker mot døren, betyr det at kvinnen må vente nok ett år på å finne den rette.

Kanskje det er noe å prøve for norske kvinner også? Bare pass på at du er alene i rommet, det kan være vondt å bli truffet.

2. Skremme barn

Trodde du det bare var på Halloween en skulle skremme folk? Da tar du feil.

Å skremme barn hører tydeligvis jula til både i Østerrike, Ungarn, Tyskland, Romania og Slovenia.

Dette spesielle fenomenet forekommer blant annet i opptog sammen med Sankt Nikolas, forløperen for den moderne julenissen.

Da kommer det onde monsteret Krampus, med horn og glødende øyne, og straffer barn som ikke kan oppføre seg.

Han er kledd i sau- eller geiteskinn og tar med seg de slemmeste barna tilbake til hulen sin.

3. Jul 6. januar

Når vi kaster ut julen i Norge, trettende dag jul, da starter den ortodokse feiringen i Russland. Så vil du jul litt lenger, så vet du hvor du skal reise.

Den 6. januar serveres 12 retter i Russland, som skal symbolisere de 12 apostler. De serverer derimot ikke kjøtt, da julefeiringen foregår under den ortodokse fasten.

Det som er litt rarere, er at de skal drikke aske for å få oppfylt et ønske.

Når klokken i Kreml (Moskva) slår tolv slag tolv sekunder før midnatt på nyttårsaften, må en skrive ned et ønske for det nye året.

Lappen skal deretter brennes, puttes i asken i et glass med champagne og drikke det. Rekker en alt dette før siste klokkeslag, skal ønsket gå i oppfyllelse.

4. Svartepetter inntar julen

I Nederland, Belgia, Luxemborg og deler av Nord-Frankrike feires «Sinterklaas» 5. og 6. desember.

Ifølge legendene hjalp han fattigfolk med gaver, noe som ligger bak tradisjonen om Nikolas som julenissen med gaver.

Det som er det rare, er nissens medhjelper Zwarte Piet, eller Svarte-Petter. Han er kjent for sin mørke hud, store, røde lepper og fargerike kostyme.

Han har ifølge VG skapt reaksjoner og debatter om tradisjonen er rasistisk.

5. Spiser kylling 1. juledag

Julen kom sent til Japan, og fikk sitt store gjennombrudd først på 1950-tallet. De hadde sett at amerikanerne spiste kalkun i julen, og ettersom det var vanskelig å få tak i i Japan, bestemte de seg for å spise kylling i stedet.

Nå har trenden tatt av, og mange spiser kylling hos hurtigmatkjeden KFC 1. juledag.

JULEMIDDAGEN: Slik ser julemiddagen ut hos KFC. En fast juletradisjon i Japan altså! Foto: kfc

6. Åpne gaver 1. juledag

Ja, denne kjenner du kanskje til, men for oss som er vant med å åpne julegaver om kvelden på juleaften virker kanskje dette litt rart.

Vi klarer vel ikke å vente med julegavene til første juledag slik som i USA og andre steder?

7. Ruller seg til kirken

På juleaften ruller innbyggerne i Venezuela seg avgårde til kirken.

Tradisjonen med å bruke rulleskøyter har faktisk blitt så populær at veien over hele byen blir stengt for biltrafikk slik at folk kan skøyte seg frem til kirken før julemiddagen serveres.

Kanskje en juletradisjon vi kunne begynt med her i Norge også?

Julemiddagen her består forresten av tamales, som vil si kjøtt pakket inn i en deig av maismel og dampes.

8. Kenguruen trekker sleden

Ja, du gjetter kanskje hvor i verden denne juletradisjonen finner sted?

DRAR SLEDEN: Hm, kan denne skapningen virkelig dra nissesleden med alle gavene? Foto: NTB SCANPIX

Julenissen gir reinsdyra en pause når han kommer til Australia, og bruker i stedet seks kenguruer. Det er heller ikke unormalt å se julenissen i shorts, for det er jo varmt i julen.

9. Deler ut epler

I Kina er det bare fem prosent kristne, men de utgjør likevel rundt 68 millioner mennesker som feirer jul. De som derimot ikke gjør det, bruker høytiden til å være romantiske. Og deler ut epler!

Eplene de gir til venner og familie, som et tegn på at en bryr seg om hverandre.

Ingen kjenner forklaringen på tradisjonen, men det sies at likheten mellom ordet julaften på kinesisk "ping an ye" og eple som heter "ping guo" kan være noe av grunnen til at dette oppstod.

10. Spindelvev på juletreet

Her hjemme pynter vi med kuler, flagg, sløyfer og pepperkaker. I Ukraina pynter de med litt mer grøssende pynt. Spindelvev og edderkopper er nemlig en del av julepynten.

Tradisjonen bygger på et folkeeventyr om en fattig enke som bodde med ungene sine langt ute i skogen. En dag falt det ned en grankongle som slo rot i hytta de bodde i, og begynte å vokse til et tre. Enken og ungene ble lykkelige, for da kom de til å ha et juletre i stuen.

Enken hadde ikke råd til å kjøpe pynt til treet, men over natten hadde en edderkopp spunnet et nett over hele treet, som nå skinte så vakkert.

I dag er edderkoppen og spindelvev i plastikk blitt et symbol på hell og lykke.

Kilder: wikipedia.org, momondo.no, VG.no og National Geographic