Landsdelen som har fostret så mange toppidrettsutøvere i ulike idretter, utmerker seg nå ved at man knapt har representanter med på arrangementet for talenter mellom 15 og 18 år som arrangeres på Lillehammer 12.-21. februar 2016.

Tre av de uttatte trønderne er curlingutøvere fra Oppdal, to er skøyteutøvere fra Trondheim.

- Først og fremst er det kjempegledelig at oppdalsmiljøet er representert på curling. De har et miljø som vi vet har potensial for en ny stamme i OL-laget på sikt. Det er også interessant å se at skøyter er representert fra Trøndelag, sier avdelingsleder ved Olympiatoppen Midt-Norge, Frode Moen.

Men det er likevel ingen utøvere i tradisjonelt sterke trønderske idretter som langrenn.

- Hvorfor det er slikt er nok et komplekst spørsmål. Men vi må spørre oss selv om vi jobber godt nok med talentene i regionen.

Ungdoms-OL 2016 arrangeres i Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Øyer og i Oslo fra 12.-21. februar 2016. Foto: Alexander Eriksson/Lillehammer2016

Ikke bekymret

Den tidligere landslagssjefen i kombinert mener at idretten i Trøndelag er opptatt av å utvikle godt trente seniorutøvere som presterer på et høyt nivå, men at man nå bør ha en diskusjon og spørre om man jobber godt nok med de yngre i regionen.

- Vi er ikke bekymret for uttaket til ungdoms-OL. Der er nåløyet trangt. På langrennsida er vi konkurransedyktig i alle årsklasser. Hopp og kombinert har litt større utfordringer med rekrutteringen, mener Moen.

Sjekk ut: Fem verdensrekorder du ikke vil slå!

Ikke like rått miljø som på 90-tallet

Ser man på medaljestatistikken så var Trøndelag dårlig representert under OL i 1994 og VM i Trondheim i 1997, mener Moen.

Men så kom 2000-tallet der regionen har vært helt ekstremt sterkt representert på medaljesiden internasjonalt.

Han er redd for at regionen har blitt mettet på sterke idrettsprestasjoner av løpere som Marit Bjørgen og Petter Northug.

- Vi i Olympiatoppen registrerer at den stemningen som var i enkelte miljø på sent 90-tall og tidlig 2000-tall ikke er like rått akkurat nå, men det er fullt mulig å gjøre noe med. Det handler om trenere og ledere med engasjement og at man må stå i den jobben over tid slik at talentene våre blir godt trente seniorer som kjemper i toppen.

Sjekk ut: Solgte ut Samfundet på tre minutter!

Avdelingsleder ved Olympiatoppen Midt-Norge, Frode Moen. Foto: KJELL A. OLSEN

Arbeidet må starte nå

Han påpeker at idretten går i bølgedaler, og at Trondheim har fostret mange gode seniorløpere, men han savner likevel en diskusjon angående hvordan man skal få frem de yngre løperne i større grad.

Og det arbeidet haster om man skal få frem nye trønderske idrettstalenter til et eventuelt VM i Trondheim i 2021 eller 2023.

- Skal vi ha trøndere som skal kjempe om medaljer på hjemmebane må vi skjerpe sansene og investere i kvalitetsarbeid fremover, for 2021 kommer fort. Sånn det ser ut nå, så ser det ikke ut som vi har så mange trøndere som kan være med å kjempe om medaljer.

Sjekk ut: 16 ting vi gleder oss til i 2016!

For å få det til må forholdene være lagt godt til rette.

Han sier at før var hoppbakkene i Granåsen de første som det ble hoppet i, og at regionen alltid var de første med gode skiforhold.

De siste årene har vintrene dessverre vært snøfattig.

- Klima har endret seg, så vi må slutte å forklare med alle naturlige forklaringer og få på plass et anlegg som tilbyr gode skiløyper så fort som mulig, slik at vi gir utøverne våre konkurransedyktige forhold.

Dette er de uttatte trønderne til ungdoms-OL er:

Curling:

Michael Mellemseter - Oppdal CK, Sør TrøndelagAndreas Hårstad - Oppdal CK, Sør TrøndelagEline Mjøen - Oppdal CK, Sør Trøndelag

Skøyter hurtigløp:

Bjørn Magnussen - Spk. Falken, Sør-Trøndelag

Skøyter shorttrack:

Ane By Farstad - Trondheim kortbaneklubb (TKK) , Sør-Trøndelag

Kronprins Haakon Magnus er ungdoms-OL sin store beskytter. Foto: Cathrine Dokken/Lillehammer2016

Les alt om ungdoms-OL her.