Situasjonen vi har blitt utsatt for har preget oss i stor grad. For oss piloter og pilotstudenter har situasjonen ført til dårlige tider i flybransjen, dårlige jobbutsikter, permitteringer og for en god del av oss, vanskeligheter i hverdagen. Denne tiden er tøff og har gitt oss mange utfordringer.

Jeg er på mitt andre år i pilotutdannelsen ved CAE Aviation Academy Oslo. Om ikke så altfor lenge er jeg ferdigutdannet. Det som tidligere var å «gå rett ut i jobb» er nå blitt totalomvendt. For meg blir situasjonen mest sannsynligvis arbeidsledighet og jeg må kanskje finne meg en jobb som ikke er innenfor flyging. Det er en tung tanke, og til tider demotiverende. Det er dette jeg har jobbet for og som har vært en barnedrøm. Å sikte målrettet mot noe under denne tiden er vanskeligere enn før, og det setter et stort preg på hverdagen. Man blir enkelt lei, overveldet og bekymringsfull av situasjonen.

Dette er selvsagt ikke en enkel bransje og det er heller ikke vanskelig å forstå hvordan en slik pandemi påvirker bransjen. Stengte landegrenser, mindre turisme, og mindre reising påvirker flybransjen og økonomien. Kraftig redusert etterspørsel etter flyreiser og flytrafikk, har ført til mange permitteringer av piloter i dag, og potensielt oppsigelser.

For mange har denne pandemien gitt folk forskjellige tanker, deriblant om riktige valg i livet. «Har jeg valgt riktig utdannelse og jobb?» og «Hva skulle jeg gjort annerledes?» Til tross for dårlige tider, og for meg med masse gjeld som sannsynligvis ikke har noe jobb å gå til etter utdannelsen, så mener jeg helt bestemt at jeg har valgt riktig karriere og at dette er noe jeg vil gjøre resten av livet mitt. Min utdannelse og mitt karrierevalg har gitt meg utrolig mange flotte opplevelser med flyging, reising, og ikke minst meget gode venner å dele disse opplevelsene med. Til syvende og sist oppfyller jeg en drøm jeg har hatt siden jeg var barn. Jeg gjør noe jeg brenner for.

Til deg som har blitt utsatt for noe lignende, har det vanskelig og som sitter og tenker gjennom de valgene du har valgt vedrørende studie og karriere: Påminn deg selv om hvorfor du gjør det du gjør og har valgt det du har valgt. Minn deg selv på de gode opplevelsene du har fått, og ikke minst, se fremover mot flere gode opplevelser i vente. Følg din drøm og gjør det du brenner for, uansett hva det måtte innebære. Selv om tunnelen kan virke lang og mørk, er det alltid et lys i enden.

For deg som har eller har hatt drøm om å bli pilot. Flygerdrømmen er ikke knust. Ikke la deg stoppe av de dårlige tidene vi befinner oss i per dags dato. Følg din flygerdrøm, uansett kjønn, hudfarge eller nasjonalitet. Bedre tider kommer, og når de kommer, vil vi alle være klare til å komme oss på vingene.