55 prosent av Norges unge befolkning er daglige brukere av TikTok i 2023, kun slått av Snapchat med 66 prosent daglig bruk.

Dette utgjør imidlertid for første gang en nedgang i bruken av TikTok blant barn og ungdom, etter at platformen vokste kraftig i perioden 2020 til 2022, ifølge Ipsos.

Og skal vi tro amerikanske forskere kan de av oss som er mest på sosiale medier, faktisk få varige endringer i hjernen vår av bruken.

Mer overfølsomme

Forskerne har studert 169 elever i sjette og sjuende klasse på ungdomsskoler i USA, og fulgt dem i tre år. Forskningen er publisert hos neurosciencenews.com, og er også omtalt av forskning.no.

Elevene ble spurt om hvor ofte de var på Facebook, Instagram og Snapchat. I tillegg målte forskerne hjerneaktiviteten til elevene mens de kikket på sosiale medier og fikk tilbakemeldinger fra venner og kjente der, typisk i form av reaksjoner som tommel opp og hjerter.

Forskerne fant ut at de elevene som sjekket sosiale medier jevnlig, ofte brydde seg mer om tilbakemeldinger fra andre, også i det virkelige liv.

De som sjekket telefonen minst 15 ganger daglig, var mest utsatt for å bli overfølsom for hva andre mente om dem.

Selfies kan gi dårlig selvtillit

Trd.by har tidligere skrevet om forskning om å ta selfies for så å legge dem ut på sosiale medier.

Det kan tenkes at dette tyder på stor selvtillit - eller kanskje ønsket om bekreftelse for å kunne få det?

Koreanske psykologi-forskere har derimot funnet ut at det å dele en selfie på sosiale medier, rett og slett gir dårligere selvtillit i de fleste tilfeller.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, og deles på nytt til glede for nye lesere.