Det hele startet med at trondheimsstudenten Amalie Helle (22) fikk kontakt med en ung mann gjennom en venn. Den unge mannen hadde ikke et nettverk eller venner i Trondheim, og hun bestemte seg for å invitere han med på noe sosialt.

Følg trd.by på Facebook

- Han sa til meg at det hadde vært en av de beste dagene hans i Trondheim, og det fikk meg til å tenke at jeg kan gjøre mer, sier Amalie Helle.

Søker folk på Jodel

Hun er, i likhet med veldig mange andre studenter, aktiv på nettjenesten Jodel. Der kan man skrive inn meldinger til andre i geografisk nærhet, anonymt. Forrige lørdag tok hun mot til seg og la ut denne:

Og responsen på Helles innlegg var enormt.

- Jeg vet at det sitter mange studenter og andre unge der ute som er ensom. Selv er jeg heldig, jeg har mange venner og sliter ikke med ensomhet, men det kunne like gjerne vært meg. At jeg skulle få så mange tilbakemeldinger hadde jeg ikke forventet, sier Helle.

Hun opprettet en egen snapchat-konto der folk kunne legge henne til, og det endte med at Amalie møtte fire ukjente jenter på Solsiden samme kveld.

- Jeg hadde fikset film og litt potetgull, og inviterte de hjem til meg. Jeg valgt å treffe de utenfor hjemmet mitt, for man vet jo aldri. Men alle var utrolig hyggelige og søte, sier Helle.

Inviterer til ny kveld

Noe film ble det ikke den kvelden, for de fem ukjente jentene brukte heller kvelden på å bli kjent.

- Vi snakket sammen om alt og ingenting, og ble bedre kjent. Noen har kanskje venner, men er ensom likevel. Andre er utadvendte og vil bare utvide nettverket sitt og synes dette var en fin måte å gjøre det på. Det virker som det er fryktelig mange studenter som kanskje faller litt utenom og dermed ikke har så mange venner også. Dessuten er det vanskelig å snakke om ensomhet eller si det høyt, sier Helle, som mener et uformelt møte med likesinnede ofte kan hjelpe.

Siden responsen var så stor har hun nå valgt å gjenta suksessen. Nå til helga skal hun samle unge som ønsker å bli kjent med andre nok en gang.

- Siden jeg ikke fikk møtt alle som ville sist helg, tenker jeg å gjøre det igjen. Det krever så lite av meg, men kan bety mye for dem som trenger noen å snakke med. Det er også viktig for meg å presisere at selv om mine venner og familie vet at jeg gjør dette, så forteller jeg ingen hvem disse personene er.

- Tror du dette er en fin måte for folk å bli kjent med andre?

- Absolutt, jeg har allerede hørt at noen som møttes hos meg forrige helg skal møtes igjen. Og jeg ser absolutt for meg noen nye venner, man kan aldri få nok av gode mennesker rundt seg. Det gir meg en ekstremt god følelse å vite at jeg kanskje har hjulpet noen på veien ut av ensomheten.

«Unge Mødre»-Line (23) gikk fra overvektig til sykelig tynn på 7 måneder.

- Helt supert tiltak

Velferdsdirektør i Sit, Espen Munkvik, berømmer Amalie for initiativet.

- Jeg synes det høres helt supert ut. Vi er glad i alle tiltak som motvirker ensomhet. Men det kan være litt utrygt å invitere fremmede mennesker hjem til seg selv, men jeg regner med hun vet hva hun gjør, sier Munkvik.

Men er ensomhet et stort problem blant studentene i Trondheim?  Munkvik sier at de deler inn ensomhet i to kategorier: Sosial ensomhet og emosjonell ensomhet.

Katrine (26) vil knuse tabuer om psykisk sykdom.

Han forteller at Trondheim skiller seg ut fra de andre storbyene med at flere føler seg emosjonelt ensom. Deres undersøkelser viser at 19 prosent av mannlige studenter og 10 av kvinnelige er i den situasjonen. På nasjonalt nivå ligger gjennomsnittet på 16 og ni prosent. Men hva er grunnen til det?

- Det vi ser er at NTNU har noen nasjonale studietilbud som tiltrekker seg en god del tilreisende studenter fra innland og utland. Prosentmessig er det flere studenter som flytte til Trondheim enn i andre byer i Norge. Og når de kommer hit, så må de ofte skaffe seg et nettverk fra scratch. Det er ikke bestandig like lett for alle, sier Munkvik.

Her er hans råd til ensomme studenter:

- Det er rett og slett prøve å ta kontakt med folk og være åpen for nye ting. Her finner du utrolig mange tilbud, om det så er kultur, idrett, politikk eller faglig virksomhet som interesserer deg. Vi har jo til og med et tilbud for folk som liker å kle seg ut som Stormtroopers, sier Munkvik.

- Så ser vi og at mottakelsen på studietida er viktig. At nye studenter blir tatt imot på en god måte. Fadderordningen er veldig viktig, legger han til.

Linn Therese (27) har en usynlig sykdom: - Jeg skulle ønske jeg heller hadde en knekt fot