Datoene for utsatte eksamener fra vårsemesteret nærmer seg med stormskritt.

Fikk du ikke lest like jevnt i sommerferien, slik du planla? Sitter du nå og kaldsvetter av angst? Eller trenger du litt hjelp til å systematisere all kunnskapen du har tilegnet deg?

Slapp av - vi har samlet noen tips, for å hjelpe deg med å lose dette i land.

Lik trd.by på Facebook

#1: Motiver deg selv

Lur deg selv til å synes at faget er interessant. Når det gjelder læring er det en viktig faktor at du har lyst til å lære deg stoffet. Så dropp tankene om at alt er kjipt og dritt, og narr hodet ditt. Fortell deg selv hvorfor det er viktig å lære det du skal lære. Prøv å holde deg positiv når du leser vanskelig eller krevende stoff.

Skralt kjøleskap? Her er 13 smakfulle retter som du kan lage med TRE ingredienser.

#2: Fjern distraksjoner

Bort med mobiler og andre forstyrrende elementer. Blokker gjerne Facebook fra nettleseren din, for å unngå å bli lokket til å klikke deg inn

Logg av Facebook. Foto: shutterstock

#3: Fokuser først på å lære deg hovedtrekkene i pensum

Pensum kan virke stort og uoversiktelig, hvis man ikke har kommet i gang i god tid før eksamen. Dropp detaljene, og sats på å få oversikt over de store sammenhengene. Se på pensumlister og emneplaner. I de enkelte fagbeskrivelsene vil du finne en smørbrødliste som inneholder læringsmål/læringsutbytte. Skaff deg en oversikt over disse temaene.

Dropp detaljene og sats på å skjønne de store sammenhengene. Foto: shutterstock

#4: Se på tidligere eksamensoppgaver og forelesningsnotater

Om du går gjennom eksamen fra tidligere år kan dette gi deg en pekepinn på hva du bør kunne til eksamen. Følg med på hvilke oppgaver som går igjen. Stol likevel ikke blindt på dette, da det fra tid til annen kan dukke opp overraskelser.

#5: Begynn med det du kan minst om

Les på emnene du håper du ikke får, helt til du ønsker at det er nettopp disse som dukker opp på eksamen.

Bruker du for mye tid foran skjermen? Det kan gå utover karakterene dine, mener forskere

#6: Les konklusjonen eller sammendraget til hvert kapittel

Her får du et helhetsinntrykk av hva kapitlene dreier seg om.

#7: Still deg selv spørsmål mens du leser

Spør deg selv om hva du nettopp har lest, og om du forstår det du leser. Hva bør jeg forstå ut fra dette? Hva handler dette om? Hva må jeg kunne formidle videre? Hva vet jeg fra før av, som kan relateres til det jeg skal lære nå?

#8: Egentesting kan hjelpe deg til å lære stoffet bedre

Forskning viser at studenter som bruker egentesting husker 50 prosent mer på lang sikt enn de som bruker tankekart for å lære. Still deg selv spørsmål fra pensum, prøv å oppsummer det du har lest, løs øvingsoppgaver, eller forsøk å forklare sentrale begreper eller temaer for deg selv eller en medstudent.

#9: Tankekart er også en effektiv læringsmåte

Bruk tankekart for å sortere det du har lært. Lag gjerne tankekart omkring hovedtemaer, sentrale begreper og problemstillinger i pensum. Hjernen har lettere for å lære seg bilder enn tekst. Å lage oppsummerende sammendrag er også en god strategi.

Lurer du på hvorfor studenter har sex? Ikke jeg heller. Men denne forskeren har funnet 6 grunner til student-sex.

#10: Visualiser sidene du leser

Legg merke til hvordan sidene ser ut, der hovedpoengene står. Hvis du sitter på eksamen med jernteppe, kan du hente frem latent kunnskap ved å prøve å forestille deg den spesifikke siden du hentet informasjonen fra.

#11: Ta pauser

Ha minst ti minutter pause for hver time du jobber, for å klarne opp tankene og stresse ned. Slik holder du oppe effektivitetsnivået. Husk å spise og drikke jevnlig.

#12: Finn roen

Ikke få panikk selv om du har dårlig tid. Tenk at hver side du rekker å lese, er en side nærmere målet. Jo mer du rekker over, jo større sjanse er det for at dette går bra.

#13: Ikke gi opp!

Aldri gi opp. Foto: shutterstock

Hvis man er effektiv rekker man å gjøre mye på kort tid, om det så er et par uker, eller to-tre dager.

Student og sliter med kronisk tynn lommebok? Slik holder studielånet ut måneden