Nora/Norah/Noora og William er de to mest populære navnene på den ferske navnestatistikken til Statistisk sentralbyrå (SSB) som ble publisert tirsdag.

SSB lanserer selv tv-serien «Skam» som mulig påvirkning til at disse to navnene føk til topps.

Følg trd.by på Facebook

Disse navnene får mest oppmerksomhet i populær dating-app

I 2016 økte Nora populariteten til en suveren topp på jentesiden. Navnet er en kortform av Eleonore og dukket opp i kjølvannet av «Et dukkehjem». Nora var toppnavn i 2012 og 2014 skriver SSB. Vi må tilbake til Emma i 2003 og 2004 for å finne høyere popularitetstall enn Noras 1,89 prosent. Nora er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet etter Emma og Sara, men foran Sofie.

William er en engelsk variant av Wilhelm, som betyr «vilje» pluss «hjelm». William har vært i bruk i Norge svært lenge, men fra 1980 økte bruken jevnt og trutt til topp i 2015 og så videre til ny topp i 2016, forklarer SSB.

Det største hoppet siste år gjorde jentenavnene Nora, Astrid og Amanda. Guttene holdt seg mer i ro, men Noah kom litt tilbake og hadde mest fremgang av guttenavnene. På fem års sikt hadde Liam og Tiril størst fremgang.

Disse navnene troner på sexleketøy-liste

Trønderske navnetoppen

I Sør-Trøndelag er det Kasper og Nora som er de mest populære navnene, mens i Nord-Trøndelag er det Oliver og Nora.

51,1 prosent av barna får mellomnavn. I tillegg får 8,4 prosent etternavn med bindestrek. Stadig flere barn får flere «etternavn». Begge foreldrene må være med. Til gjengjeld er det færre som får mange fornavn. 20 prosent av guttene og 25 prosent av jentene har mer enn ett fornavn.

Bruken av etternavn som slutter på «sen», synker videre. Nå får 15,6 prosent av barna det mot 22,4 prosent i 1995.

For første gang på svært lenge er ikke Marie mest brukte annet fornavn. 488 jenter hadde Sofie/Sophie mot 475 Marie som annet fornavn. Mest brukte kombinasjon var Emma Sofie.

På guttesiden var det som vanlig Alexander/Aleksander med 254 før André med 246. Mest brukte kombinasjon var Lucas André.