– Det er en sann glede. Du får en mestringsfølelse, selv om du har dyrket det samme mange ganger før, sier han til Byas.

Var misunnelig på naboen

Dennis Asbjørnsen har helt siden barndommen hatt en interesse for alt av spiselige planter.

– Jeg har aldri skjønt hvorfor folk skal ha «en busk eller et tre», når de kan ha et frukttre eller en bærbusk som de kan høste av.

Kjøkkenhagen på Hundvåg startet med en hagestue. Foto: Dennis Asbjørnsen

Asbjørnsen husker tilbake til da han var barn og hang over gjerdet til naboen. Han var misunnelig på naboen som hadde spiselige ting i hagen, og overtalte faren til å dra på hagesenter.

Faren kjøpte et lite drivhus til ham, og bygde en dyrkekasse. I den ble det satt salat.

– Det er dette som ligger som et sterkt minne og er grunnsteinen til det jeg jobber med i dag.

Starten på @spiselighage

Før Asbjørnsen flyttet til Hundvåg i Stavanger, bodde han i en leilighet på Storhaug. Uten hage og uten balkong. Da begynte han å gro litt i en kolonihage som tilhørte en venn av ham.

– Da dyrket jeg litt der, men så begynte jeg å tenke at jeg måtte dele litt bilder sånn at venner og familie kunne se. Så jeg startet kontoen spiselighage.

Etter hvert begynte folk som han ikke kjente å følge ham på Instagram. Da begynte han å dele ting som ikke bare var relevant for venner og familie.

– Da jeg flyttet for meg selv og sluttet i kolonihagen, så lagde jeg nettside også, der jeg delte litt blogginnlegg i starten og erfaringer.

Kjøpte gammel landbrukseiendom

I 2018 kjøpte Asbjørnsen bolig på en gammel landbrukseiendom på Hundvåg.

Det første han gjorde var å sette opp en hagestue. Der sår han planter før han setter dem ut om sommeren. Han har også satt opp flere dyrkekasser og plantet frukttrær og bærbusker.

– Jeg har pratet med en nabo som har levd her hele livet, og han sa at i hagen min så har de dyrket poteter og gulrøtter og alt mulig. Så det er jo god jord, sånn sett.

Asbjørnsen er selvforsynt med grønnsaker vår, sommer og høst.

– Jeg er aldri i grønnsaksdisken på sommeren. Da er jeg bare i hagen. Det eneste i hagen du ikke kan spise er gresset, sier Asbjørnsen.

Store deler av året kan Asbjørnsen hente grønnsaker til middag ute i hagen.

Skylder på korona

Instagramkontoen ble opprettet i 2018, og Asbjørnsen fikk rundt 500 følgere første året.

– Det var kjempekjekt. Men det er de siste sesongene, denne sesongen og i fjor at jeg fikk mest følgere.

Han merket seg at følgertallet steg da landet stengte ned i 2020. Mot slutten av april i fjor hadde han mellom tre og fire tusen følgere. I august hadde han ti tusen. Nå ligger det på over 20.000.

– Folk kjedet seg, så de handlet inn frø og pallekarmer, tror 23-åringen.

Det er også høner å finne i kjøkkenhagen på Hundvåg. Når Asbjørnsen fikk hønene, turte han så vidt å klappe dem.

– Hvem som helst kan dyrke

23-åringen tjener ikke mye penger på hobbyen, forteller han. I sommer skal han ha noen kjøkkenhagekurs, men det er det følgerne hans som selv har spurt om. Grønnsakene han dyrker, spiser han selv.

Til vanlig jobber Asbjørnsen i Stavanger kommune der han gir kurs om livredning og HLR.

– Livredningskurs som handler om vann er jo helt motsatt fra når jeg står og graver i jorda. Men det beviser også at hvem som helst kan dyrke mat, hvis de bare setter seg litt inn i det.