Hvor mange ganger spurte du en ny bekjent: «Hva jobber du med, da?»

Følg trd.by på Facebook

Det kan hende du ville ha blitt selskapets samtaleobjekt, hvis yrket ditt var tampongtester. Eller svetteluktsniffer.

Hva med kaninmassør, konkurransespiser, myntpusser eller dinosaur-rengjører?

Karriereveiene er så ulike.

Fotografen Nancy Rica Schiff har gjort det til en livsoppgave å samle på rare yrker. Hun har gitt ut to bøker, «Odd Jobbs» og «Odder Jobbs» med fotografier og små portretter av kvinner og menn som har viet sitt liv til noe som vi andre kanskje rynker litt på nesen av.

Er du på jobbjakt? Slik får du en god LinkedIn-profil.

Startet som sniffeobjekt

For 35 år siden startet Betty Lyons sin karriere som "sniffeobjekt" ved Hilltop Labs i Cincinatti. Etter hvert utdannet hun seg til selv å bli "sniffer". Neseferdighetene er absolutt avgjørende for en odørdommer.

- Hundemat-testing er ikke for pyser, erklærer Patricia Patterson og forklarer: - Fordi den beste måten å teste er å smake. Hun jobber i et analysesenter på Kansas State University der hun analyserer hundematprøver.

Daniel Raudabaugh opplever stadig at kvinner synes yrket hans er et interessant samtaleemne. Han jobber som tampongtester på en fabrikk i Pennsylvania.

- Jeg elsker det jeg holder på med, å fotografere mennesker. Helt fra jeg var ung har jeg lett etter personlige prosjekter som viser meg inspirerende liv og historiene bak ansiktene, skriver hun på sin hjemmeside.

- Min fascinasjon for uvanlige mennesker er alltid der. Det er flott med mennesker som marsjerer til rytmene til helt ulike trommeslagere, sier hun.

I denne kjelleren skjuler fire NTNU-studenter en millionbedrift.