Vi hygger oss med gode Netflix-serier. Enten du vil ha mysterier i Stranger Things, historisk drama i The Crown eller superhelter i Jessica Jones har strømmetjenesten mye å tilby. Netflix er også den strømmetjenesten som har satset bevisst på film.

Netflix styres av avanserte algoritmer som pønsker ut anbefalinger den tror du vil like. Problemet er at du kan få anbefalinger som er veldig like. Ser du politiske dramaserier som House of Cards, risikerer du å få bare det som ligner.

Hva om du er i humør for en romantisk komedie eller en grøsser? Da må du bak algoritmene og søke i arkivet. Det kan være en utfordring. Vi har tatt et dypdykk og lett frem noen av de nye filmene du bør få med deg.

På veien har vi sett mange middelmådige filmer i alle sjangre, men vi har funnet noen perler vi trygt kan anbefale. Anmeldelse av de 11 filmene du bør sjekke ut, finner du under.

Denne Netflix-funksjonen gjør ting enklere i sommer.

«I don’t feel at home in this world anymore»

Regi: Macon Blair

Med: Melanie Lynskey, Elijah Wood

Dels thriller, dels politisk satire og dels beksvart komedie. Filmen mottok juryprisen under Sundance-festivalen, og Netflix snappet opp rettighetene. Det var smart, for dette er en av de aller beste filmene du finner i Netflix’ filmarkiv. Ruth jobber på sykehus og kommer hjem etter en lang arbeidsdag bare for å oppdage at noen har brutt seg inn i hjemmet hennes. Hun ringer politiet som trekker oppgitt på skuldrene.

Ruth teamer opp sammen med den sprø naboen som er selvutnevnt kampsportekspert, herlig spilt av Elijah Wood, et fjes de fleste av oss kjenner fra Ringenes Herre. De to tar saken i egne hender. Det som utspiller seg er en bitende satire over all verdens drittsekker – tenk Trump – som i sin grådighet bare tar og tar. Den er morsom, overraskende, velspilt, meget underholdende og til tider ganske mørk og voldelig. Ingen barnefilm!

Slik finner du Netflix' skjulte skatter

«I am the pretty thing that lives in the house»

Regi: Oz Perkins

Med: Ruth Wilson, Paula Prentiss, Lucy Boynto, Bob Balaban

Gotisk grøsser som fremstår mer som et filmdikt inspirert av Lord Byron enn en klassisk skrekkfilm. Her er det ingen blodige effekter, men regissøren vektlegger stemning og noe så originalt som hvordan det føles å være et spøkelse. Lily, glimrende spilt av Ruth Wilson, er en lettskremt sykepleier som flytter inn i et gammelt hus for å pleie den syke forfatteren, Iris Blum (Paula Prentiss).

Opptakten er en standard spøkelseshistorie, men utformingen og bildene er ren poesi. Selvsagt begynner mystiske ting å skje. Selv om filmen ikke spiller på enkle BØ-effekter, er det ikke en film du setter deg ned og ser alene en mørk kveld. Nettopp fordi den ikke tar de enkle løsningene får du en god, gammeldags spøkelseshistorie. Når de fortelles så elegant som her er det få ting som er skumlere enn det.

Vi har funnet Netflixs hemmelige kategorier

«Casting JonBenet»

Regi: Kitty Green

Med: Amy Dowd, Jerry Cortese, J. Michael Sterling, Tamara Hutchins

JonBenét Ramsey var bare seks år gammel da hun ble drept i 1996. Saken fikk stor medieoppmerksomhet, men mordgåten er fortsatt ikke løst. Denne filmen er ikke true crime, den er ikke en dokumentar og heller ikke en vanlig spillefilm. Utgangspunktet er drapet på den lille missedronningen hvor en rekke skuespillere er på audition for en tenkt film om tragedien.

I motsetning til true crime-serier som Making a murderer, prøver ikke Casting JonBenet å løse gåten. Filmen er mer en filosofering over hvordan mediebildet påvirker oss i slike saker. Sannheten kanskje ikke er så svart/hvit som vi skulle ønske? Filmen er et utfordrende sjangereksperiment som spør hvorfor vi villig blir tilskuere til en families tragedie. Interessant, nærgående og provoserende.

Nå får du flere filmer på Netflix

«Under the Shadow»

Narges Rashidi spiller moren som må håndtere både bomber og onde demoner. Netflix

Regi: Babak Anvari

Med: Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi, Arash Marandi

Iransk skrekkfilm med handlingen lagt til Teheran under krigen mellom Iran og Irak på 80-tallet høres ikke så lystig ut. Det er det heller ikke, men våger du blir du belønnet med en strålende film. I en vakker leilighet i den krigsherjede byen bor en kvinne og hennes datter. Faren er lege og sendt i krigen. Ute hører du bombene falle, og inne i leiligheten begynner mystiske ting å skje. Ting forsvinner og datteren ser ting som ikke er der.

Historien er på mange måter et klassisk skrekkfilm-scenario som får en ekstra dimensjon med det historiske bakteppet. For ved siden av å til tider være grøssende ubehagelig forteller den også hvordan det var å være kvinne etter revolusjonen i Iran. I 1979 gikk Iran fra å være et vestlig orientert monarki til et teokrati under Ayatollah Khomeini.

«Tickling Giants»

Regi: Sara Taksler

Med: Bassem Youssef, Jon Stewart

Tåler diktatorer en spøk? Denne dokumentarfilmen spør om det er lov å spøke selv om man bor i et diktatur. Filmen handler om Bassem Youssef, Egypts svar på Jon Stewart. Han kritiserte regimet og måtte til slutt flykte til USA. Du får se den arabiske våren gjennom linsene til en god satiriker. Det er vel verdt tiden. Tickling Giants er en spennende og underholdende dokumentar som setter ytringsfriheten i Egypt på dagsordenen.

Netflix bekrefter sesong 2 av denne populære serien

«Midnight Special»

Jaeden Lieberher spiller Alton Netflix

Regi: Jeff Nichols

Med: Michael Shannon, Kirsten Dunst, Sam Shepard, Adam Driver

Hva tenker du når du hører science fiction? Påkostede og hjernedøde effektfilmer kanskje? Jeff Nichols film er noe helt annet. Et lite barn er på flukt fra en mystisk kult, FBI og NSA. Den lille gutten er ikke helt som oss. Han tåler ikke dagslys.

«En høyst original og krevende miks av overnaturlig science fiction, road movie og familiedrama, som på noen måter kan minne om Steven Spielbergs E.T og Nærkontakt av tredje grad, men som ved sin ambivalens og mystikk kanskje er dømt til kultstatus,» skrev Kjetil Lismoen i sin anmeldelse av filmen i fjor.

«War Machine»

General Glen McMahon (Pitt) prøver å forstå president Karzai (Ben Kingsley) Netflix

Regi: David Michôd

Med: Brad Pitt, Anthony Michael Hall, Topher Grace, Alan Ruck, Meg Tilly, Ben Kingsley

Brad Pitts nye film er basert på Michael Hastings bok The Operators, om hva som foregikk bak fasaden under USAs operasjon i Afghanistan. Filmen balanserer mellom ren satirisk komedie og drama. General Glen McMahon (Pitt) er en vandrende suksesshistorie og blir sent til Afghanistan for å rydde opp – eller å vinne som han sier det selv.

Filmen er ingen tradisjonell krigsfilm som ofte fokuserer på soldatene i krigssonen. Dette er en skildring av hva det politiske spillet blant presidenter, generaler og kommunikasjonsfolk. David Michôds etterlater de militære kreftene uten mye ære.

Filmens problem er at den ikke helt greier å bestemme seg om den skal være en komedie, satire eller et drama. War Machine er et merkelig innblikk i et militært spill med sivile liv som innsats. Underholdende, men ujevn.

Dette Sex & the City-klippet har du ikke sett før

«The discovery»

Regi: Charlie McDowell

Med: Robert Redford, Mary Steenburgen, Jason Segel, Rooney Mara

Hadde du sansen for mystikken i serien The OA som også ligger på Netflix, bør du sjekke ut denne lavmælte filmen et sted mellom drama og thriller. Filmen er stemningsfull og premisset er spennende. En forsker (Redford) mener han har funnet bevis på en eksistens etter døden. Det har ført til at millioner av mennesker har tatt selvmord for å få svaret på livets gåte. Starten av filmen er atmosfærisk og fortalt i en behersket og neddempet stil. Som så ofte i overnaturlige thrillere faller det litt sammen mot slutten. Likevel, The Discovery er velspilt og såpass interessant at den nok kan skape litt diskusjon foran titteskapet.

«Iris»

Femme fatale:

Regi: Jalil Lespert

Med: Charlotte Le Bon, Romain Duris, Jalil Lespert

I starten av denne franske thrilleren tror du at den følger en fast oppskrift. Menn som lures opp i stry av den ultimate femme fatale spilt av Charlotte Le Bon. Det starter med en falsk kidnapping som lokker tilskueren med inn i et univers av sadomasochisme, svik og løgner. Filmen er litt treg i starten, men ettersom karakterene surrer seg mer og mer inn i løgner og bedrag, dess mer intrikat og spennende blir den.

Netflix bekrefter sesong 2 av denne populære serien

«Spekkhoggerens fyrtårn»

Regi: Gerardo Olivares

Med: Maribel Verdú, Joaquín Furriel, Joaquín Rapalini

Vil du se noe annet enn amerikansk, kan du sjekke ut den ny filmen til den spanske regissøren Gerardo Olivares. Dette er et romantisk drama om en mann som kommuniserer med spekkhuggere og en mor med et autistisk barn. Morens teori er at sønnen kanskje kan klare å skape et følelsesmessig bånd til de spektakulære dyrene. Scenene med spekkhuggerne er fantastisk flotte, og filmen er vanvittig flott filmet. Dette er en film som hadde tatt seg godt ut på et kinolerret. Problemet med den er at den i noen partier er langdryg, for det skjer ikke så mye, men det er nydelige bilder og mye fint skuespill. Filmen er inspirert av naturfotografen Beto Bubas.

Dette blir siste sesong av «Skam»

«Handsome: A Netflix Mystery Movie»

Regi: Jeff Garlin

Med: Jeff Garlin, Natasha Lyonne, Ava Acres, Christine Woods, Steven Weber

Mange kjenner nok Jeff Garlin fra komiserien Curb Your Enthusiasm. Han tar med seg sine snodige skråblikk på livet til denne krimkomedien produsert av Netflix. Filmen starter med at morderen introduserer seg på vei opp av svømmebassenget i en scene som lett kan ses på som en hyllest til film noir og Sunset Boulevard (1950). Det er med andre ord ikke spenningen som er poenget i denne filmen, men detektiv Gene Handsomes haltende vei mot målet i ren Colombo-stil. All humoren i filmen er ikke like vellykket, men Handsome er en småmorsom og snål liten komedie.

Mamma Mia! Nå kommer oppfølgeren

Fire serier fra 90-tallet som er verdt et gjensyn

Klarer du å gjette hvilken sang som blir spilt mest i norske utdrikningslag?