- Det er jo snart sommer, og snøen er på vei bort. Da kommer den skjulte styggheten fram veldig fort, sier fylkesleder for Grønn Ungdom i Sør-Trøndelag, Alexander Jansen.

Følg trd.by på Facebook

- Går utover dyreliv

7. mai arrangeres strandryddedagen i hele Norge, og i Trondheim skal det være på Ladehammeren. Det er et samarbeid med holdnorgerent.no.

- Vi dumper enorme mengder søppel på strender. Formålet vårt er å øke bevisstheten rundt forsøplingen. Det går utover dyrelivet, sier Jansen.

I fjor var det 60 forskjellige lag som var med og ryddet i Trondheim, og Jansen anslår at de ryddet rundt 30-40 tonn med søppel. På landsbasis ble det funnet 275 tonn.

- Målet er å toppe fjoråret. I tillegg har vi jo selvfølgelig et mål om at trønderne skal være flinkest. På bare fire år har det gått fra 1000 deltakere til 20 000. Det er viktig å få inn i tankegangen at ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt,  sier han.

Slik får du litt grønnere samvittighet i hverdagen.

- Prioriter heller at stranda ser bra ut

Beachclean.net har et globalt engasjement mot strandforsøpling som kalles #2minutesbeachclean. De mener at å bruke to minutter å rydde opp etter seg vil gjøre en stor forskjell. Jansen mener dette er en fin tommelfingerregel.

- Hvis alle gjør litt vil det ha store påvirkninger på miljøet. Det er lett å hive noe i havet, men det tar flere hundre år for det å bryte ned, sier han.

Store konsekvenser

Fylkeslederen mener arrangementet passer så bra nå da det er sesongstart, og en tid for varme og hygge. Da er det viktig å ikke glemme miljøet. Det å kaste engangsgriller og lignende på stranden får store konsekvenser.

- Alle har fokus på å de skal se så bra ut til sommeren. Vi mener folk må legge bort denne tankegangen helt, og heller prioritere hvor viktig det er at stranda ser bra ut, sier han.

Ifølge "World Economic Forum" er plastikk et av de verste problemene, og forskning har beregnet at det er cirka 150 millioner tonn plastikk i havet i dag, og  i 2050 vil det være mer plastikk enn fisk i havet.

Spire-leder Mette gir deg 9 tips for å redde miljøet.