– Studiestøtten du får fra Lånekassa rekker ikke til. Skal du leve på den må du sette opp et strammere budsjett enn det vi kan sette opp i Luksusfellen, sier Hallgeir Kvadsheim.

Jobb eller bo billig

– I og med at du ikke kan leve på studiestøtten alene, står du igjen med to alternativer: Ta deg en deltidsjobb eller godt betalt sommerjobb eller bo billig hos familie eller kjente, fortsetter Kvadsheim.

Du kan tjene inntil 50.000 kroner skattefritt i året, i tillegg til å ta skattefrie småjobber knyttet til hus, hjem og hytte for inntil 6000 kroner pr oppdragsgiver.

– Det kan være barnepass, snømåking eller enkle malejobber, forklarer Kvadsheim.

Budsjett

Han oppfordrer også studentene til å sette opp et enkelt budsjett over hva som kommer inn og hva som går ut hver måned.

– Bruk budsjettfunksjoner eller -apper som de fleste bankene nå tilbyr. De er både nyttige og brukervennlige, men det er få som har oppdaget dem, sier Kvadsheim.

Forsikring

Forsikring er også noe studentene bør tenke på, ifølge programlederen.

– Uføreforsikring bør absolutt alle studenter ha. Til forskjell fra yrkesaktive, har studenter altfor små rettigheter i Folketrygden. Blir du ufør som student, blir man gjerne minstepensjonist ut livet. Forsikringspremien er også relativ lav når man er ung, så det er ingen grunn til å droppe den, oppfordrer Kvadsheim.

– Innboforsikring bør man også ha når man flytter hjemmefra. De fleste har nemlig større verdier enn man tror. Sjekk imidlertid om du er dekket av innboforsikringen til dine foreldre, fortsetter økonomen.

Bolig-CV

For de av studentene som fortsatt er på boligjakt, oppfordrer Kvadsheim å lage en bolig-CV.

– Gjør det enkelt, men legg igjen et enkelt ark det står noen linjer om deg selv og et bilde. Gjerne også hvordan du skal få råd til husleien, om du røyker, drar mye hjem i helgene og lignende, sier Kvadsheim.

Luksusfellen

Til slutt må vi jo også spørre hva som er den største luksusfellen for studentene.

– Ikke brenn av startbeløpet fra Lånekassa på fadderuka. Det er fort gjort å bli blendet av det store beløpet som kommer inn på konto i august, men som er mindre de resterende månedene. Og husk at du må leve strammere enn de fleste andre, så unngå de små lommetyvene i hverdagen som kaffebarer og snus.

12 apper du må ha når du bor i Trondheim