- Det har egentlig vært sånn hele livet. Jeg aldri har følt for å få barn. Jeg har kanskje tenkt at jeg ville vokse meg til det, men det har aldri skjedd, sier hun.

Følg trd.by på Facebook

- Føles unaturlig

Emilie mener det å få barn er et stort valg, og at det er noe en binder seg til for resten av livet. Derfor mener hun at man må gå inn for det. For henne føles det helt unaturlig ut å skulle få barn, og hun er veldig sikker på at hun aldri kommer til å ønske det heller.

- Vil du ikke gå 100 prosent inn for det, burde du ikke få barn. Det er dårlig gjort med tanke på barnet. Et barn trenger foreldre som kun kan gi det beste, og ønske de. Sånn føler ikke jeg det, forteller Emilie.

Aurora (27) og Kim (26) fikk match på Tinder for snart to år siden. Nå venter barn og bryllup

Ønsker aksept

Hun mener at A4-livet tilsier at du skal utdanne deg, møte en person og stifte familie, og derfor får hun en del reaksjoner på at hun ikke vil gå den veien. Folk tror at når hun blir eldre vil hun nok ønske å få barn.

- Jeg vil at folk skal aksepterere at folk har ulike livsstiler, og at ikke alle velger A4-veien. Det er ikke alle som forstår det, sier hun, og fortsetter:

- Jeg respekterer de som klarer dette så bra, og det må jo være en helt fantastisk følelse å skape et liv når du virkelig har lyst til det. Så ikke misforstå, det er sikkert veldig fint, men respekter de som vil leve et liv uten også.

Selv håper Emilie på et liv der hun kan satse fullt ut på karrieren sin, og da mener hun at hun vil bruke tiden og energien sin på det.

- Da mener jeg det er egoistisk å få barn, da jeg heller vil fokusere på karriere. Det må være helt greit å leve som man vil, så lenge man ikke skader noen andre, forteller hun.

Laveste tall på 30 år

Ifølge statistisk sentralbyrå har det vært en nedgang i fruktbarhet i Norge fra 2014 til 2015. I 2015 var tallet 1,73, og er det laveste samleste fruktbarhetstallet på 30 år.

- Det har ikke vært store endringer i kvinner som ikke har blitt mødre ved 45-årsalderen. Flere venter med å få det første barnet, sier Trude Lappegård, forskningssjef i gruppe for demografi og levekårsforskning i statistisk sentralbyrå.

Flere stopper etter to barn, det har vært en langvarig tall. Sammen med utsettelse av førstefødsler er det først og fremst det som gjør at fruktbarhetstallet går ned, ifølge forskeren.

- Det at folk ikke ønsker barn eller vil ha færre barn er ikke et problem i seg selv. Det er problematisk om de ikke får de barna de ønsker seg grunnet kunnskap, økonomi eller andre forhold, mener hun.

May-Britt (27) gikk fra høygravid til fitnessdeltaker på åtte måneder

- Myte

Thomas Hansen, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), har forsket på livskvaliteten til eldre som ikke har barn. Det er lite forskning ennå om hvorfor noen ikke vil ha barn.

– Folk har en antakelse om at barnløse lever mindre rike liv, og at det å være barnløs gir risiko for ensomhet og depresjon. Det viser seg å være myter, sier Hansen til VG.