Like sikkert som at solen står opp om morgenen, kommer også julen i desember.

Vi handler, baker, pynter og synger i julerus. Men hva vet vi egentlig om julen? Hvorfor er det slik hvert år?

Byas tok en prat med religionshistoriker Roald Kristiansen ved Universitetet i Tromsø for å finne svarene.

Følg trd.by på Facebook

– Hvorfor feirer vi jul?

– I Norge feirer vi jul i forbindelse med den Kristne tradisjon for å markere Jesus fødsel. Det var Håkon den gode, Norges konge på 1000-tallet, som innførte julefeiringen og gjorde den påbudt å feire. På den tiden var kristendommen allerede etablert i Norge, og den romerske skikken med å feire Jesus fødsel den 25. desember gjaldt derfor også i Norge, sier Kristiansen til Byas.

Vil det si at Jesus egentlig ikke har bursdag på julaften?

– Det stemmer. Det er ingen hemmelighet at kirken har feiret Jesus fødseldag på ulike datoer opp gjennom tidene. Vi vet den har blitt feiret den 20. mai, den 19. eller 20. april og flere andre dager i begynnelsen av januar.

Det at julaften og Jesus fødsel i dag er lagt til 25. desember, har mest sannsynlig med at dagen skulle erstatte viktige romerske feiringer i samme tidsrom, mener Kristiansen.

Noen liker jula litt bedre enn andre: Marianne (23) begynte å planlegge jula i juni

– Så hvor tradisjonell er egentlig jula?

– Dagens julefeiring er en blanding av gamle før-kristne tradisjoner, kristne tradisjoner og mer moderne forbrukerorienterte og reklamestyrte vaner. Deriblant har Disney og Coca-Cola bidratt sterkt til hvordan vi feirer jul den dag i dag, sier Kristiansen til Byas.

Christine (26) synes det ble for mange julegaver å kjøpe: Da kuttet hun det ut