Våren er for mange ensbetydende med snørrete neser og tårete øyne. Allerede nå melder Norges Astma- og allergiforbund at årets spredning av pollen fra Salix, et begrep som omfatter selje-, vier- og pilearter, er i registrert i kystområdene fra lengst i sør og opp til Trøndelag.

Følg trd.by på Facebook!

Er du blant en av de knappe 900.000 pollenallergikerne i Norge, kan du med andre ord ha dårlige tider i vente. Men hva kan man gjøre for å unngå den verste perioden? Vi har funnet gode råd fra Norges Astma- og allergiforbund.

Her er ni gode råd til deg med pollenallergi:

1. Ta medisinen din før du kjenner symptomene

Allergimedisin fungerer for de fleste, men mange startet å ta dem for sent. Hvis du ikke tar medisinen før skaden allerede har skjedd, kan de ta lang tid før du kjenner noen virkning.

2. Velg utetreningen med omhu

Skal du trene ute bør du se på pollenvarselet der du bor først. Ved harde fysiske anstrengelser kan man bli dårligere, derfor anbefales det ikke å løpe ute når spredningen er som verst.

3. Vask håret

Selv om du har skiftet klær og vasket hender etter du har vært ute, husk å vaske håret også! Pollen samler seg lett der, og kan plage deg hele natten gjennom. Skyll håret og skift trekk på puta før du legger deg, og du er reddet. Du burde selvsagt ikke ha vinduet til soverommet åpent heller når spredningen står på.

Avhengig av sukker? Slik blir du kvitt søtsuget!

4. Sjekk kjæledyrene

Mange tenker kanskje ikke så mye over det, men har du katt, hund eller andre kjæledyr som er mye ute bør du børster og vasker de ofte. I pelsen bærer de ofte med seg pollen inn.

5. Vask oftere

Denne sitter kanskje litt langt inne for noen, men er du virkelig plaget bør du vaske hjemmet ditt oftere. Pollen samler seg ofte med støvpartikler som virvles opp ved bevegelse, og irriterer øyne og nese. Så ta hybelkaninene fatt!

6. Ta ferie – om du kan

For de som er skikkelig plaget er kanskje eneste løsning å komme seg bort. Ta deg en ferie utenlands mens det står på, eller kanskje høyt til fjells eller langs kysten der pollenspredningen merkes mye mindre.

Disse elevene vil inspirere deg til å kaste mindre mat!

7. Kjøp deg pollenmaske

Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Det hjelper også å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

8. Spis valnøtter

Dette funker nok ikke for alle, men enkelte studier viser at omega-3-fettsyrer funnet i valnøtter har god virkning mot pollenallergi. Verdt et forsøk!

9. Pass på andre allergier

Er du hardt rammet av pollenallergi er det slett ikke utenkelig at du reagerer på noe annet også. I pollensesongen kan man være ekstra sensitiv, så tenk over hva du spiser.