– Snusbruken blant unge er bekymringsfull. De siste årene har økningen vært stor hos unge kvinner, og det er nå nesten like mange unge kvinner som unge menn som snuser. Men der hører også med i bildet at røykingen blant unge er historisk lav, forteller Jakob Lindhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til Krsby.

– Er det verdt å slutte?

– Ja, det er det. En som slutter blir kvitt avhengigheten, og slipper å bekymre seg for at snusing er helseskadelig, forteller Jakob Lindhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Mange, spesielt kvinner, kvier seg for bivirkningene som følger med snusslutt. En av de verste er ofte vektøktning.

– Nikotin gir kunstig økt forbrenning. Det er normalt å gå litt opp i vekt ved snus- og røykeslutt. Det kan være flere grunner til dette. Noen erstatter kanskje snusen med mat fordi suget etter snus forveksles med å være sulten. For å unngå vektøkning kan det hjelpe å drikke mye vann, være bevisst på hva man spiser og være i aktivitet, råder Lindhave

Foto: Michelle Bjellemo

Fem enkle tips

  1. Forbered deg og sett en sluttdato.

  2. Skriv ned hvorfor du ønsker å slutte.

  3. På sluttedagen, slutt helt, og følg regelen «ikke en eneste snusporsjon!».

  4. Ha en plan for hva du skal gjøre hvis fristelsene kommer.

  5. Bruk hjelpemidler, som for eksempel slutta-appen.

I samarbeid med ham har Krsby utarbeidet fem enkle råd for deg som ser frem til en sunnere vår.

– Det viktigste med å forbedrede seg er å gjøre sluttforsøket forpliktende. Når man kommer til den planlagte sluttdatoen skal man føle seg forpliktet til å slutte, forteller Lindhave.

Foto: SHUTTERSTOCK

God helsegevinst

Det er mye som skjer med kroppen når man snuser, og du gjør deg selv en tjeneste ved å slutte.

– Snusing gir økt risiko for kreft i spiserør, bukspyttkjertel og munnhule. Det er også økt dødsrisiko ved slag og hjerteinfarkt og høyere risiko for diabetes, forteller Lindhave.

Nikotin er avhengighetsskapende, og en som slutter kan raskt kjenne på abstinenssymptomer ved snusslutt. Symptomer som uro, irritabel, svimmelhet og konsentrasjonsproblemer er de mest normale.

– Årsaken til symptomene er en ubalanse i hjernens belønningssystem etter lengre tids bruk av nikotin. Hjernen trenger kanskje opp til en måned før den er i balanse igjen. i tillegg skyldes avhengighet også vanene rundt det å snuse, når noen slutter kan de derfor oppleve savn etter ritualer, forteller Lindhave.