Nå er juletiden her, noe som for mange byr på feit kosthold og mye sukker, men det trenger nødvendig ikke være slik.

Byas har derfor spurt Ingrid Moe, daglig leder ved Spiregården i Kristiansand, og Benjamin Dogan, eier av Tilstede Mat & Mer, om noen relativt enkle oppskrifter du fint kan lage hjemme.

Blissballs/julekuler:

Ingrid Moes egne julekuler med gojibær og kokosflak. Foto: Damares Stenbakk

Du trenger:

  • 12 stk. Medjool-dadler (uten kjerne)

  • 1/2 kopp Kokosmasse

  • 1,5 dl Mandler

  • 1/3 kopp Kakaopulver (rå)

  • 1/3 kopp Kokosfett

  • 1 ss Chiafrø

  • Smak til med salt

Her er ingrediensene du trenger. Ifølge Moe kan du bruke stavmikser om du ikke har foodprocessor. Foto: Damares Stenbakk

Slik gjør du:

1. Hell i kakaopulveret først, deretter dadlene og valnøttene i en foodprocessor.

  • Tips: Har du ikke medjool-dadler, kan du bruke vanlig dadler, men da kan du doble mengden. Medjool-dadlene er litt dyrere i pris, men er mye mykere og stykker seg opp lettere.

2. Deretter kokosmassen når du ser dadlene har blitt knust, og kjør alt sammen i noen sekunder til.

  • Tips: Her må du se an om du trenger flere dadler. Husk å smak til underveis, gjerne med salt!

Ingrid har vært veganer i fire år og mener plantebasert mat ikke trenger å være kjedelig. Det var en av grunnene til at hun startet opp Spiregården kafé. Foto: Damares Stenbakk

3. Ta en spiseskje chiafrø oppi og kjør i noen sekunder til.

4. Tilsett smak etter eget ønske. Smak må tilsettes før du heller i kokosfettet til slutt.

  • Tips: Om du ønsker smak, anbefaler Ingrid å enten ha i kanel, kakaobiter, peanøttsmør, gojibær, eller Ingrids favoritt – kaffepulver (Obs! Må være «instant» kaffepulver). Har du nøtteallergi kan du bruke rå bokhvete isteden.

5. Hell i kokosfettet, kjør i foodprosessoreren enda litt til. Det er nemlig kokosfettet som er bindeleddet, den gjør at kulene holder seg sammen og ikke smuldrer opp.

6. Rull deretter i små kuler, og sett dem i kjøleskapet i noen timer før de kan nytes med god samvittighet.

Vegansk gulrotkake med julekrydder:

Eier av Tilstede Mat & Mer, Benjamin Dogan, har vært profesjonell kokk i 19 år. Han har laget oppskriften til den veganske gulrotkaken selv. Dogan er ikke er veganer selv, men elsker plantebasert mat med gode råvarer. Foto: Damares Stenbakk

Nøttebunn:

  • 200 g Valnøtter

  • 200 g Dadler (uten stein)

  • 1 klype Salt

Slik gjør du:

  1. Ha alt i en foodprocessor og kjør til du får en masse som kleber seg sammen.

  2. Ha så alt i en kakering (ca. 26 cm) og press det flatt og jevnt utover, deretter legger du denne i kjøleskapet.

  • Tips: Start på gulrotfyllet mens du venter på at bunnen skal bli kald.

Grunnen til at du skal klemme ut all væsken i gulrotfyllet med hendene, er for at fyllet ikke skal bli «vannete» i kaka. Zest og juice fra appelsin og sitron brukes for å gi smak til gulrøttene, og når dette har latt seg trekke inn, klemmes det ut. Det er lurt å klemme saften godt ut i to omganger, anbefaler Dogan. Foto: Damares Stenbakk

Gulrotfyll:

  • 15 dl Revet gulrot (ca. 5–6 stk.)

  • 200 g Tørket tranebær eller annen tørket frukt som rosiner eller aprikos

  • 2 stk. Appelsin, zest (skrellet skall gjort med rivjern) og saft

  • ½ stk. Sitron, zest (skrellet skall gjort med rivjern) og saft

  • ½ dl Agave

  • ½ Vaniljestang (kun frø)

  • Tips: Du kan bruke honning istedenfor agave. Agaveolje finner du på Meny, ofte i seksjonen hvor honningen er plassert.

Slik gjør du:

3. Bland alt sammen i en bolle og la det stå i fem minutter for å la væsken trekke seg inn i gulrøttene.

4. Klem deretter ut all saft med hendene, slik vist på bildet.

5. Når du har fått klemt ut all væske så godt du kan, fordeler du fyllet i kakeringen og klemmer det ned på nøttebunnen.

6. Sett det så på kjøl, før du avslutter med cashewkremen.

Slik skal kaka noenlunde se ut før du setter den i kjøleskapet. Du kan nå starte med å lage cashewkremen som skal smøres på til slutt. Foto: Damares Stenbakk

Cashewkrem:

  • 350 g Cashewnøtter rå/usaltet

  • 120 g Agave

  • 135 g Kokosolje

  • 160 g Vann

  • ½ stk. Aitron, zest og saft

  • Liten klype salt

  • ½ Vaniljestang (kun frø)

  • 3 ts Kanel

  • 1 ts Ingefær (tørket pulver)

  • 1 ts Kardemomme (pulver)

  • ½ ts Allehånde

Slik gjør du:

7. Ha cashewnøttene i en blender og kjør til det blir en glatt krem.

8. Hell i resten av ingrediensene nevnt over, og fortsett i blender litt til. Dette kan ta 2–5 minutter, alt etter hvor kraftig blender du har.

9. Smak på kremen for å se om du kanskje trenger mer krydder, om ønskelig.

Slik skal konsistensen på kremen se ut når den er ferdig og klar til å smøres utover kaka. Dette er en kake som ikke tar særlig lang tid å lage, men som anbefales å gjøres dagen før fordi den skal kjøles i god tid for å få riktig konsistens. Foto: Damares Stenbakk
  • Tips: Krydder som har stått litt for lenge i hjemmet vil smake mindre enn de man nettopp har åpnet. Derfor burde du ikke la krydder stå i det uendelige, men heller bli flink til å bruke det i bakst og mat eller bytte det ut med jevne mellomrom.

10. Smør kremen utover gulrotkaka og legg i kjøleskapet i 3–4 timer. Evt. fryseren.