- Jeg føler jeg har mistet en del av livet mitt. Jeg har vært veldig aktiv hele livet og hatt mye energi. Nå kan jeg plutselig ikke gjøre noe, sier Linn Therese Nordskag (27).

Følg trd.by på Facebook

Hun har levd med angst og ME i to år, og fikk diagnosen for ME for cirka seks måneder siden. På en god dag prøver hun å komme seg ut, være med folk og gjøre vanlige ting som å dra på butikken. Dette tapper henne for energi, og gjør at hun blir liggende i flere dager, vanligvis med rullegardina ned da sykdommen gjør henne lyssky.

- Jeg får en typisk influensakropp. Det kjennes ut som jeg har influensa hele tiden, og at jeg er fyllesyk på samme tid, beskriver hun hvordan utmattelsen føles.

Ser ikke syk ut

Linn Therese begynte å blogge for at hun ville vise hvordan det er å ha en usynlig sykdom. Hun har fått mange positive tilbakemeldinger, og folk har takket henne for at hun har vært så åpen og ærlig.

- Tilbakemeldingene gjør meg sterkere. Jeg vil få frem at det ikke er noen skam å være syk. Folk må få mer kunnskap om sykdom som ikke vises, og det viktigste for meg er at folk ikke skal føle skam for at de sliter psykisk eller fysisk, sier hun.

Selv følte hun på skammen veldig lenge. Det å ha vært borte fra jobben i snart to år, gjør at hun ikke føler seg til nytte lenger, og har gjort at hun har mistet selvtilliten.

- Det er veldig tungt. Uten selvtillit får man ikke til veldig mye. På bloggen vil jeg få frem at det ikke er greit å bli oversett og glemt. Folk får si det de vil om meg, men jeg skal ikke skjemmes for at jeg er syk, sier Linn Therese.

Mistet mange venner

Da hun ble sykemeldt fra jobb, fikk hun kommentarer fra kolleger og venner som ikke trodde hun var syk. Hun fikk spørsmål som "hvorfor er du ikke på jobb, du klarer jo å gå tur med hundene?".

- Jeg får høre at jeg ikke ser syk ut. Av og til skulle jeg ønske at jeg heller hadde brukket en fot så det faktisk ser ut som jeg er syk, sier hun.

«Unge Mødre»-Line (23) gikk fra overvektig til sykelig tynn på 7 måneder.

Hun har mistet mange rundt seg etter at hun ble syk. Folk som betydde mye for henne er borte, og hun føler seg veldig skuffet da de ikke var der for henne når hun trengte de.

- Jeg har mistet mange rundt meg, og sitter igjen med nesten ingen. Det er veldig tomt og tungt. Folk blir sint og skuffet for at jeg ikke møter opp. Jeg kan ikke planlegge noen ting lenger, og det er vanskelig for de å skjønne, sier Linn Therese.

Hun påpeker at hun ikke hadde klart seg uten samboeren sin. De dagene hun ikke klarer noe som helst, må han ta seg av det.

- Jeg synes veldig synd i han, det kan ikke være bare enkelt å bo sammen med noen som er syk, sier Linn Therese.

- En dag av gangen

27-åringen har vært på rehablitering, og fått veiledning på hvordan hun kan live levet sitt best mulig med sykdommen. Nå har hun lagt om kostholdet sitt for å spise sunnere, og jobber for å bli flinkere til å fordele energien i stedet for å bruke opp alt med en gang. I tillegg har hun satt seg et mål.

- Jeg vil tilbake på jobb. Ikke nødvendigvis en 100 prosent stilling, men målet mitt er i alle fall 80 prosent. Jeg tar en dag av gangen, og får hverdagen til å gå rundt, sier hun.

Katrine (26) vil knuse tabuer om psykisk sykdom.