I april 2013 fikk trondheimsgutten Audun Østvik en beskjed han aldri kommer til å glemme. Hans eldre søster ble funnet død utenfor leiligheten sin. Hun hadde tatt sitt eget liv.

Lik trd.by på Facebook

- Det kom som et utrolig sjokk. Ingen i familien visste at hun slet, det var ikke noen tegn som vi hadde sett i forveien. Vi klarte nok ikke å innse at det var sant før vi fikk se henne etter at hun ble funnet, forteller Østvik.

Lite tro på konseptet

Da var Audun 21 år gammel. Han og hans fem år yngre bror måtte brått takle livet uten storesøsteren.

- Jeg brukte mye av tiden rett etterpå til å glemme. Jeg ville skyve det vekk og holde følelsene unna. Det hjalp en stund, men var nok ingen varig løsning.

Det var Auduns foreldre som først tok kontakt med Leve- landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Deres ungdomssatsning, kalt Leve Unge, arrangerer hvert år møter der unge etterlatte av noen som har tatt selvmord, kan treffes. Det endte opp med å bli hjelpen for Østvik. Men selv hadde han liten tro på konseptet.

- Jeg og broren min ble vel mer eller mindre tvunget av foreldrene våre. Det var en samling utenfor Oslo, og vi ante ikke hva som skulle møte oss. Det hørtes rart ut, og virket ukjent.

Ei tøff jente fra Trondheim er Drea Karlsen. Les saken om henne her: - Ja, jeg har bipolar lidelse, og det går bra

- Gir forståelse

Under samlingen møtte de andre mennesker mellom 16 og 30 år som de hadde noe til felles med. De hadde også mistet en søster, en bror eller nære familiemedlemmer som hadde begått selvmord.

- Det tok ikke lang tid før vi skjønte at vi hørte hjemme der. Jeg har hatt gode venner hele veien etter det som skjedde med søsteren min, men det er noe annerledes ved å snakke med folk som har gått gjennom det samme. Det gir en forståelse og til slutt en ro som viser at du slett ikke er alene, sier Østvik.

Møtet gjorde at han fikk øynene opp – han var slett ikke alene, og heller ikke i Trøndelag. Det ville han gjøre noe med.

- Det er rundt 600 som tar selvmord i året, men folk snakker lite om det. Det virker tabubelagt. Alle disse har nok nær familie og venner, så sånn sett sitter det jo sikkert over 6000 mennesker i landet som har mistet noen på den måten.

Les også: - Ja, det fins positive sider ved schizofreni!

Arrangerte lokale møter

Sammen med broren og Unge Leve nasjonalt, startet han et lokallag i Trondheim. Han ville at unge i Sør-Trøndelag skulle få et møtested, for de som ville møte likesinnede oftere enn på de nasjonale samlingene en gang i året.

- Første møtet kom det ingen andre enn de fem personene som var med å starte prosjektet. Men etter hvert kom det flere til. Det viser at det er mange der ute som er pårørende og etterlatt etter selvmord, men kanskje ikke tør å ta steget ut, sier Østvik.

Han håper at flere som har opplevd noe lignende som han, finner noen å snakke med.

- For meg utgjorde det all forskjell, og var veldig godt å få det ut. Jeg ble tvunget til å kjenne på følelsene, som var vondt der og da, men i det lange løp er det den eneste måten å klare å gå videre på. Jeg glemmer det aldri, men åpenhet har gjort meg sterkere og rystet til å takle situasjonen, sier Østvik.

Aliina (25) fra Trondheim levde med intense smerter i 10 år. Så kom stomiposen «Illu» til verden.