Sommerjobben som servitør på pizzasjappa eller i kassa på matbutikken, føles kanskje ikke veldig relevant her og nå, men det er faktisk mye du kan lære fra slike jobber!

Følg trd.by på Facebook

Lær noe om deg selv

Erna Synnøve Kjensjord ved karrieresenteret ved Universitetet i Agder er glad for å få spørsmål om hvordan du kan gjøre mest ut av sommerjobben. Refleksjon over arbeidet er én av de viktigste tingene du kan gjøre, ifølge Kjensjord.

- Vi spør ofte de studentene vi møter i etterkant: Hva lærte du i denne jobben? Og så lister de opp arbeidsoppgavene de har gjort. Men det vi også er ute etter å høre er hva de lærte om seg selv og hvordan de jobber. Det er viktig.

Er du uten sommerjobb? Fortvil ikke!

Ta jobben på alvor

Hodejeger Bjørn Åstveit trekker frem jobber hvor du har tatt initiativ eller ledererfaring som viktige ting å ha med seg når du skal videre i arbeidslivet.

- Det er viktig at man tar jobben på alvor. Vær litt på hugget, ikke sitt og vent på at noen kommer og ber om at du skal gjøre noe.

FORSKNING: Latskap er ikke grunnen til sykefravær blant unge

«Pappa betalte» er ikke pluss

Følg skikk og bruk på jobben (hvis alle andre går i bukse på jobb, så dukker du ikke opp i hotpants), og sett deg inn i både formelle og uformelle regler i bedriften. Det tar lite tid og krefter, men vil gjøre livet enklere for deg.

- Ikke la dette bli den perioden i livet hvor du skal sitte og halvsove deg gjennom en jobb bare fordi du skal få deg en lønning.

På spørsmålet om hva slags type jobb man ikke må ha på CV-en er Åstveit klar i talen.

- Det som er negativt er ikke å ha sommerjobb. Studenter som ikke har vært i sommerjobb fordi mamma og pappa har holdt dem gående hele sommeren, det syns jeg er svært lite positivt.

Slik sikrer du deg sommerjobben du vil ha

6 tips som gjør sommerjobben til en suksess:

  1. Finn ut hvorfor du liker eller ikke liker jobben, og bruk den erfaringen når du søker jobb i fremtiden.

  2. Vær et Ja-menneske. Ta initiativ. Vis at du er engasjert og villig til å gi alt og litt til.

  3. Skaff deg attest eller referanser. Sommerjobber er kanskje ikke så viktig i det lange løp, men de kan være alfa og omega for å skaffe deg den første jobben din etter endt studie.

  4. Reflekter over hva jobben krevde av deg, og hvordan dette kan ha en overføringsverdi for den neste jobben du vil søke på.

  5. Tør å spørre arbeidsgiver om en ærlig tilbakemelding på hva dine sterke og svake sider er. På den måten vet du hva du skal jobbe med, og hva du kan trekke frem i intervju med neste arbeidsgiver.

  6. Ikke snakk rettigheter og lønn første dagen du er på jobb (med mindre du har en veldig god grunn). Det gjør deg ikke videre populær.

6 ekspertråd til deg som er nyutdannet og arbeidsledig

Nina (25) skal lede 5000 ansatte i sommer