Lui Lunøe skrelte sin første potet allerede da han var ni måneder gammel. Da han var seks år drømte han om å bli kokk.

- Jeg synes det var veldig morsomt å utforske smaker og bare lage mat. Da jeg ble åtte fikk jeg endelig lov til å bruke varme og knivene, sier han.

Følg trd.by på Facebook

Lager alt fra bunnen

Minst tre ganger i uken kokkelerer han. Da er det både mamma og venner som får smake, og på kjøkkenet er det ikke posesuppe fra Toro som brukes.

- Jeg lager alt fra bunnen av, jeg hater posemat. Nå for tiden bruker jeg å lage treretters, det synes jeg er morsomt, sier Lui.

Drømmen til 12-åringen er å flytte til Paris og starte verdens beste restaurant, og bo i en liten leilighet med god utsikt. Akkurat slik som på filmen Ratatouille. Restauranten skal startes med bestekompisen Benjamin Alexander Jakobsen.

- Den skal hete "Verdens beste bror", for at jeg Benjamin er som brødre. Han skal være hovmesteren på restauranten, sier Lui.

Ingvar (26) vil gi folket «lat mat» som en protest mot sunnhetshysteriet.

«Mat fra Lademoen»

Nå holder Lunøe på å lage en bok som skal hete «Mat fra Lademoen». Han bor på Svartlamoen, og der er det mange ulike kulturer og mennesker, ifølge Lui. Han går rundt i forskjellige hus, spør etter oppskrift og så lager de maten sammen, og så bruker han det i boken.

- Jeg vil ikke bare ha med retten, men også litt historie. Boka skal være litt av dem som lager mat, og bak i boken skal det være mine egne oppskrifter, forteller han.

Lui er veldig opptatt av at maten skal se perfekt ut når han lager den. Hvis ikke sausen er den beste, så er det bare å glemme det.

- Men jeg kaster aldri mat, selv om det ikke blir bra. Jeg er opptatt av at det jeg lager også skal være økologisk og fair trade, sier 12-åringen.

Bypåske? Disse spisestedene er åpen i påska.

Henter tips på ferie

Hver gang familien er på ferie, er Lui opptatt av å spørre de beste kokkene etter tips. Han bruker mye tid på å spørre folk rundt seg for å bli bedre til å lage mat.

- De fleste på min alder gjør helt andre ting, men det er noen som er interessert i matlaging. Da lærer jeg dem ganske mye, og de lærer meg litt og, forklarer han.

På lørdager bruker Lui å hjelpe til med matlagingen på Ramp på Svartlamoen, fra sju til tolv før ølserveringen starter.

- Da tilbereder jeg alt fra brød til hummus. Kokkene har sagt at det jeg lager er kjempegodt, og at jeg virkelig bør satse på dette. Det er derfor jeg vil være kokk, på grunn av tilbakemeldingene, sier Lunøe.

Dette er den aller største utfordringen for helsa vår.