Har du noen gang lurt på hvorfor du akutt får lyst på sjokolade fra tid til annen?

En amerikansk studie, omtalt av forskning.no, viser at det kan være på grunn av at du rett og slett vet at sjokoladen er innenfor rekkevidde. Og det er akkurat dette butikkene har fått med seg - du har sikkert lagt merke til at sjokolade står nærmest kassen og rett ved kassen der du står i kø.

De amerikanske forskere har kommet fram til at vi har både mer lyst på, og er villige til å betale mer, for godis som er tilgjengelig.

Villig til å betale mer

Under studien ble 89 forsøkspersoner bedt om å lukte, kjenne og se på - men ikke smake - ulike typer søtsaker. Deltakerne ble i tillegg bedt om å vurdere hvor mye de var villig til å betale for godteriene, fra null til 40 kroner.

Først ble deltakerne presentert for bilder av ulike typer snacks på en dataskjerm, for så å si hvor mye de ville ha betalt for godsakene. Midtveis i eksperimentet ble deltakerne bedt om å lete etter faktiske søtsaker som var gjemt i rommet, som de fikk se og lukte på - men ikke spise. Videre returnerte deltakerne til dataskjermene - og betalingsviljen på nettopp disse utvalgte varene hadde økt med hele 38 prosent, eller fem kroner.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no