I 2016 var reiselysten på topp. Samtidig ble året preget av uro i verden og 33 prosent sier i Tickets Sifo-undersøkelse at terrorhandlinger påvirker reisemønsteret deres. Reiselysten ble sterkere, men vi søkte oss til trygge klassikere som Spania og Hellas.

- 2016 var et år med store forandringer i reisemønstrene. Urolighetene gjorde at uvanlig mange valgte å reise til trygge klassikere som Spania og Hellas, mens reiser til Tyrkia ble mer enn halvert. Trykket på Middelhavslandene fortsetter også i år, og Kroatia som vokste mye i fjor, fortsetter sin vekst i 2017, sier Marianne Beiermann, selgerleder i Ticket Søndregate.

Kreta størst for trøndere

PR- og kommunikasjonsansvarlig hos Apollo, Beatriz Rivera, forteller at Hellas er det desidert største reisemålet i sommer for de som bestiller pakkereise.

- 750 000 nordmenn skal reise på pakketur i år, og hele 43 prosent av disse skal til Hellas. Kreta er definitivt det mest populære reisemålet blant trøndere, men det skal igjen sies at fra Værnes har vi flest plasser til Kreta, sier Rivera.

Spania slår Sverige

Aldri før har nordmenn reist så mye til Spania. I 2016 toppet Spania listen over utenlandsreiser med nesten 1,3 millioner turer. Dermed må söta bror ta til takke med andreplassen for første gang, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Trøndere er som folk flest, og hele 33 prosent av alle reiser fra Trondheim gikk til Spania, og Spania ble dermed kåret til årets ferieland 2016, sier Ticket Feriereiser i en pressemelding. Også i år er Spania et hot reisemål. Trønderne sverger til Mallorca, og hos Ticket Feriesenter, er Palma det mest bookede reisemålet blandt trøndere i sommer, hvis vi regner med både flybilletter og pakkereiser.

- Jeg tror folk flest mener at det er et trygt reisemål med tanke på uro og terror, pluss at både charter-Spania og fastlands-Spania har mye å by på med flotte strender, god mat, bra shopping og masse å oppleve, sier Beiermann.

Hit reiste vi i 2016 – de mest populære ferielandene fra Trondheim

1. Spania (1)

2. Hellas (2)

3. Thailand (4)

4. Kroatia (13)

5. Bulgaria (7)

6. Polen (14)

7. Tyrkia (3)

8. Danmark (5)

9. Storbritannia (8)

10. Italia (9)

Hit reiste vi i 2016 – de mest populære reisemålene fra Trondheim

1. Gran Canaria (1)

2. Kreta (2)

3. Mallorca (3)

4. Rhodos (4)

5. Tenerife (6)

6. Bangkok (8)

7. Split (13)

8. Antalya (5)

9. Krakow (11)

10. Alicante (15)

Kilde: Ticket Feriereiser, avreiser i hele 2016. Tall i () viser plasseringen i 2015