- Vi er lei av at det kastes så mye mat. Det er viktig at vi bruker maten som produseres i verden. Frukt og grønt er ikke dårlig selv om de har en rar fasong, sier to av arrangørene, Selma Bratberg (19) og Sara Bagheri (20) fra Sund folkehøgskole.

Følg trd.by på Facebook

Håper på 300 oppmøtte

Folkehøgskolene Sund, Rødde, Fosen, Peder Morset, Fredly og Nordmøre FHS har gått sammen med Framtiden i våre hender, og arrangert «Aksjon mot matkasting». Det hele vil foregå på Trondheim torg 20. april fra 16.00. På Facebook-eventet har over 100 stykker har sagt at de skal, mens godt over 600 har meldt sin interesse.

- Vi håper at det kommer rundt 200-300 stykker, det hadde vært kjempebra, sier Bagheri.

På arrangementet skal de ha appeller, musikkinnslag og en vegg med fotofremvisning. I tillegg vil de ha et bord med gratis mat som egentlig hadde blitt kastet.

- Vi skal i tillegg ha et bord der vi viser hvor mye en gjennomsnittlig nordmann kaster i løpet av ett år, for å vise fram hvor mye det egentlig er, sier de.

Her får du 9 smarte tips for å redde miljøet.

Arrangement for alle

Det var gjennom et valgfag på skolen at elevene fikk ideen om Aksjon mot matkasting. De skulle velge seg et prosjekt, og gjennom dialog med de andre folkehøyskolene kom de fram til at det var mest engasjement for matkasting.

- Det har nok noe med at det treffer alle typer mennesker. Du kan jobbe mot matkasting på alle forskjellige plan, både i bedrifter og privat, sier de.

Arrangørene er opptatt av at folk skal se hvor mye de faktisk kaster av mat. De ønsker å inspirere til å ikke handle mer enn man trenger, og komme med generelle tips til hvordan man kan kaste mindre mat.

- Det er viktig å få frem at dette er ikke et arrangement kun for folk som er superinteressert i det, men det er for alle. Vi håper mange kommer for å lære, sier jentene.

Vilde (23) finner nesten all maten hun spiser i søpla.

App mot matkasting

trd.by har nylig skrevet om en mulig løsning for å redusere matkasting. Appen "Too Good to go" ble lansert for at restauranter og spisesteder kan gi bort maten som er igjen på slutten av dagen, til en liten sum. Leder for appen i Norge, Sophie Wiik, oppfordrer flere til å melde sin interesse.

- Pågangen til de som vil kjøpe maten er ganske stor, og derfor må de ta samfunnsansvar å vise at de ikke vil kaste maten, sa Wiik til trd.by.

Dette er filmen som får unge til å droppe kjøtt.