Tidligere har jeg blogget om «Hvordan ser en med schizofreni ut». Ja, det finnes alltid en positiv side ved det meste liker jeg å tenke. Jeg har tidligere skrevet om de positive sidene ved å ha ADHD, og jeg er sikker på at man kan finne positive sider med å ha hvilken som helst diagnose bare man snur litt på flisa. Eller "snurre veien" som datteren min sier.

- Man kan bli helt frisk! Man kan faktisk klare å leve uten symptomer og medisiner, og det er jo veldig positivt!

- Man kan leve et normalt liv med riktig medisin slik at man unngår symptomene på lidelsen. Jeg lever et godt og normalt liv nå på medisiner uten de negative og positive symptomene som lidelsen gir. Med negative symptomer jeg opplever er det med tanke på hygiene (når jeg er syk vasker jeg meg ikke) og positive symptomer er hallusinasjoner og vrangforestillinger.

- Du vet at så lenge du tar medisinen din fungerer du. Du merker fort om du glemmer den. Dette var jo nesten to positive ting i ett!

- Når du er syk (nå snakker jeg utifra min egen erfaring) vet du det ikke selv engang. Og det kan jo være greit å slippe å være klar over at du faktisk er syk til en viss grad. (Ok, denne er litt "tynn", men man slipper iallfall å føle på sykdom)

- Du kan lage de mest absurde filmene basert på forestillingene dine i etterkant av sykdomsepisodene. (Dette avhenger jo til en viss grad om at du faktisk har kapasitet til å lage filmer.)

- Du har en livlig fantasi og er mest sannsynligvis en kreativ sjel.

- Når du er syk kan du få hjelp til å huske det du vanligvis glemmer. Jeg som har ADHD i tillegg er glemsk så det holder. Men stemmene i hodet minner meg på hvor jeg la både det ene og det andre, praktisk til tider. Men vi skal ikke glemme at det også finnes stemmer som er negative og nedlatende. Men nå skulle vi fokusere på det positive!

- Hjernen din fungerer annerledes enn andres. Det er jo tøft å være litt annerledes eller hva?

- Du deler diagnose med sønnen til Albert Einstein, John Nash (kjent matematiker) og Syd Barrett (Pink Floyd) og en rekke andre kjente musikere.

- Javisst er hallusinasjoner skumle. Jeg blir selv veldig redd. Men enkelte opplever mer lysbetonte hallusinasjoner, og det kan jo være utrolig greit å slippe å være alene noen ganger om du føler deg ensom.

- Og til slutt: Du blir så utrolig glad for å være "frisk". Når jeg skriver "frisk" mener jeg ikke kurert fra lidelsen, men du er fri for symptomer på lidelsen. Det er som ti kilo er løftet fra skuldrene dine, som om solen skinner dagen lang og hele deg føles som et nytt og bedre jeg. Man kan få en depresjon i etterkant av psykosen, men når den går over, hvis den kommer, er alt så fantastisk deilig. Depresjonen jeg får i etterkant er at jeg innser hvor syk jeg faktisk har vært. Men etter det er alt deilig, selv om jeg kjenner på angsten for å bli "syk igjen". Men du nyter livet og kan fortsette som før. Og det kan være greit å vite hvor syk man har vært for å vite når faresignalene begynner å blinke igjen, du vet hvordan symptomer du har i forkant. Det kan stoppe en eventuell sykdomsepisode igjen slik at du slipper å gå igjennom den igjen.

Der hvor det er håp, er det liv. Der det er liv, er det håp. Aldri mist troen eller håpet.

Fra Vilde sin blogg, turbofart.blogg.no

Mer å lese på trd.by: Drea: - Ja, jeg har bipolar lidelse, og det går bra

Interessert i andre blogginnlegg? Caroline Sofie: - Naturlig skjønnhet er best, er det dummeste jeg hører folk si