Uendelige køer, dytting og store tilbud er stikkordene til shoppe-konseptet black friday. Det er den største handledagen i USA, og den dagen med desidert høyest omsetning.

Lik trd.by på Facebook

Prisene blir dumpet og åpningstidene er usedvanlig lange, og nå har konseptet også spredt seg til Norge og Trondheim.

Fullt kjør fra 07.00

Til nå har det som regel de elleville tilbudene vært forbeholdt nettbutikker, men i år har flere butikker i Trondheim kastet seg på bølgen. På toppen av andre tilbudsarrangement i året som Toilldag, Crazy Days og diverse andre. I USA også «Cyber Monday» en tilbudsdag for nettbutikker svært utbredt, selv om det ennå ikke er kommet over dammen.

På Solsiden kjøpesenter blir det black fridayfor alle pengene fredag 27.november. Flere andre butikker og kjøpesenter, som City Syd, Sirkus shopping og Mercur har også innført konseptet.

- Det er første året vi kjører denne kampanjen, og vi åpner dørene klokka 07.00. Da serverer vi yoghurt til alle og har dumpet prisene på en rekke varer i alle butikkene, forteller senterleder på Solsiden, Geir Veie.

Liker du best nettshopping, men har blitt lurt? Sånn får du garantert tilbake pengene dine!

Han mener det amerikanske konseptet er kommet til Norge for å bli.

- Vi synes jo at det er flott at et sånt arrangement kan stimulerer til handling og trekke oppmerksomhet. Det er mange om beinet for å trekke kunders oppmerksomhet og når man går sammen sånn som dette ser jeg det som bare positivt, forteller Veie.

- Men hvorfor akkurat black friday, vet du hva som tradisjonelt ligger bak konseptet?

- Jeg vet at det opprinnelig kommer fra USA, men mer enn det vet jeg faktisk ikke, sier senterlederen.

Student og dårlig råd? Slik får du studielånet til å vare ut måneden!

Tror folket liker det

For tradisjonen henger faktisk sammen med den amerikanske høsttakkefesten, eller Thanksgiving. Tradisjonen med å starte julehandelen på dagen etter høytiden Thanksgiving har i USA røtter tilbake på sekstitallet. Hvorfor det kalles akkurat black friday er litt usikkert, men noen mener det var fordi gatene var sorte av eksos fra bilene som kjørte folk hjem fra ferien.

Andre hevder det ligger i regnskapet til bedriftene, de gikk fra røde tall i minus, til sorte tall i pluss, etter denne dagen. I dag er dagen mest kjent for amerikanske shoppeglade som går amok for billige varer og nærmest tråkker ned andre på sin ferd.

Og til tross for at handletradisjonen er nokså ny i landet, tror Veie at nordmenn slett ikke er skeptiske.

- Jeg tror at folk kommer til å like det. Det er jo noe tilrettelagt for forbrukeren, og det hadde ikke gjort noe om det ble litt amerikanske tilstander her i Trondheim på denne dagen, mener Veie.

Folkene bak denne nettbutikken i Trondheim kan mye om shopping. Men ingenting om data. Likevel vant de en prestisjefull pris!