Torucon-festival arrangeres i Trondheim i helga. Det er en «alternativ» festival som vil fylle byen med nerdekultur. På festivalen finner du fantasy, sci-fi, japansk popkultur og anime blant annet. Festivalen foregår på Clarion Hotel & Congress fra lørdag til søndag.

Festivalen retter seg spesielt mot ungdom med utradisjonelle hobbyer. Likevel har alt fra småbarn til besteforeldre med og uten kostymer har kommet de siste årene, ifølge presseansvarlig Caroline Olsen.

- Vi ser ungdommer som kommer med foreldre og besteforeldre for at de er så opptatt av det. Mange blir revet med som kanskje ikke ville kommet ellers, og som finner ut at dette er kult. Det er veldig artig å se. Mange gjenoppdager de nerdete hobbyene sine, sier hun.

Følg trd.by på Facebook

Heltetema

I år er temaet helter, så om du sitter inne med et brennhett ønske om å kle deg ut som Deadpool eller Supermann, er dette dagen.

- Du kan kle deg ut som alt fra klassiske superhelter til heroer fra gresk mytologi. Det er sykt mange superheltfilmer som har kommet i år, og vi kastet oss på bølgen.

Olsen forteller at de jobber med å ha mye nytt hvert år. I år får de besøk av flere spillutviklere, og foredrag om søm og cosyplaymaking.

- Vi har besøk av en anerkjent cosplayer fra Danmark, «Stickweed». Han er utdannet smed, og kom på andreplass i Nordic Cosplay Championship for to uker siden, sier hun.

Mona (20) og Ida (21) arrangerer også festival i helga - men med en litt annen vri

Høyt nivå

På lørdagen er det tradisjon tro cosplaykonkurranse, der vinneren blir sendt til Nordic Cosplay Championship påfølgende år i Linköping. Årets mesterskap var nå i helga, og da var det Martine Tufte fra Toruconfestivalen som vant. Hun er dommer i år sammen med Stickweed.

- Cosplay handler ikke bare om å konkurrere, men konkurransen er et viktig punkt. Vi ser hvor høyt nivået er, og hvor stort det har blitt. Det er mange som er flinke, og dommerne har hatt en utrolig vanskelig oppgave, sier Olsen.

Foreløpig er det rundt 800 som har meldt seg på festivalen, men Olsen sier de forventer rundt 1500 som de andre årene. Olsen legger vekt på at de jobber på å gjøre festivalen, men ikke nødvendigvis på deltakerantallet.

- Vi vil få et godt omdømme, og vil gjøre det vi kan for å tilby et variert og spennende program på festivalen. Vi har merket at vi har fått en strøm av besøkende både fra nord og sør. Vi merker at ryktet sprer seg og at flere kommer, sier hun.

Snart Pstereo: Slik blir årets festival

... og rekordmange vil jobbe frivillig i år!

Setter farge på bybildet

Olsen mener festivalen er viktig da de setter farge på bybildet, og kommer med noe ingen andre har.

- Vi gir tilbud til ungdom som ikke driver med korps og fotball. I starten var det vanskelig å bli tatt seriøst, og da det var arrangement i Oslo og Nord-Norge tenkte vi: hvorfor har vi ikke et slikt tilbud i Trondheim?. Vi merker at det er noe folk har ønsket seg, sier hun.

Ikke noe for deg? Her er flere ting du kan finne på i helga