Kristine (28) dro fra bølgene på Hawaii til å ha egen isbjørnvakt på Bjørnøya.Hun har studert i Bergen og på Hawaii, og nå har den surfe-glade meteorologen havnet langt nord.

I fjor høst hadde Kristine Hawaii friskt i minnet mens hun var på jobbjakt. Nappet kom et sted langt, langt nord. I juni flyttet Tofte til Bjørnøya - og hun blir værende på den 178 km² store øya i Barentshavet i et halvt år.

Bear island (nei, ikke Bjørnøy utenfor Hundvåg) viser seg fra sin beste side. Foto: Privat

Langt borte, men langt fra misfornøyd

– Du har litt av en cv etterhvert – Madla, Hawaii, Barentshavet. Hva gjør du der oppe?

– Jeg jobber som meteorologfullmektig, og jobben innebærer værobservasjoner hver time, opplesning av maritimt værvarsel to ganger i døgnet, slipp av værballong to til fire ganger i døgnet og lytting av diverse radio/mellombølge-kanaler.

For de uinnvidde; det meste innen vær, altså. Man skulle tro det kunne bli traust å befinne seg så langt fra storbyene, men den naturglade meteorologen trives godt med øyboer-tilværelsen.

– Når jeg ikke er på jobb går jeg som regel på tur. Naturen her oppe er helt fantastisk og unik. Det er noen skikkelig kule steinformasjoner her, og vi har også et par fjelltopper og seks velferdshytter som vi kan bruke som vi vil.

Naturskjønne omgivelser og trofast turfølge. Foto: Privat

Ikke ensomt

Øya byr på mange opplevelser, og man får det sjeldent mer moro enn man lager selv.

– Vi er totalt ni stykker på stasjonen, og sammen finner vi på mye sprell. Blant annet så hadde vi nettopp en ryddeaksjon hvor vi fikk ryddet omtrent 400 kg med søppel fra en to kilometer lang strekning med strender. Vi har også to treningsrom, en klatrevegg, et biljardbord, et bibliotek, et ping-pong bord, en slakkline og tre hunder som er veldig glad i oppmerksomhet, forteller Tofte.

– Hvordan er det med hjemlengselen?

– Hjemlengselen kommer litt snikende på av og til, men mesteparten av tiden stortrives jeg her oppe. Jobben er veldig gøy og lærerik. Vi har det veldig bra her sosialt sett og i det siste har vi hatt veldig mye besøk av seilbåter og helikopter - og sysselmannen var nettopp innom en liten tur. Jeg skal nyte tiden jeg er her oppe, for det er jo ikke sikkert at jeg kommer tilbake. Men når desember kommer, blir det nok deilig å komme hjem til venner og familie, innrømmer hun.

Klare for tur! Fotot: Privat

Kristine and the waves – med egen isbjørn-vakt

Kristine er en ivrig surfer, og har deltatt i en rekke konkurranser, som Nordic surf games, Jæren Boardriders og Surfe-NM.

– Hvordan behandler bølgene deg der oppe?

– Det har vært lite med bølger siden jeg kom. Jeg har kun fått surfet én gang, men jeg har skikkelig troen på større bølger etter sommeren er over. Det er jo som regel på høsten og vinteren vi har mest bølger når det er en del kraftigere lavtrykk ute på tur. Det som er litt morsomt med surfing her oppe på Bjørnøya er at jeg trenger en isbjørnvakt med rifle hver gang jeg skal surfe. Heldigvis har det vært lite med isbjørn på denne øya de siste årene.

Solkrem-fri sommer

Med en travel timeplan blir det ingen Rogalands-sommer på Kristine i år.

– Sommer i Stavanger skal jeg nyte neste år. Denne sommeren er jeg jo på en øy i ishavet. Det blir nok lite bikini og solkrem i år, men det går helt fint. Jeg har jo hatt sommer i nesten fem år på Hawaii så jeg skal nok klare meg dette året uten.