Sommerferien har startet for mange, og flere studenter og unge skal ut i arbeid. Moholdt forteller at det å ha sommerjobb i Trondheim som oftest er helt supert, da det er en god inngang til arbeidslivet og gir fine erfaringer. Likevel skjer det av og til ting som ikke skal skje.

- Dessverre finner vi hvert år ungdom som blir utnyttet av arbeidsgiver. For eksempel ungdom som jobber som servitører satt til å ta oppgjør må ofte vente sikkerhetsvakter etter arbeidstidens slutt. Dermed får de ikke riktig betaling, sier han.

Følg trd.by på Facebook

- Usikker på reglene

LO har også vært borti ungdom som ikke får lov til å gå på do på jobb.

- Mange arbeidsgivere er også usikker på reglene. De takker oss for at vi kommer innom for å informere om disse. Som eksempel vet mange ikke at ungdom under 18 år skal ha en halvtime pause etter 4,5 timers arbeid, sier han.

- Jeg tror sommerpatruljen trengs like mye i år som da vi startet for 31 år siden, sier Amund Losen Moholdt. Foto: Privat

Likevel legger han vekt på at flertallet av norske sjefer er bra folk som ikke er ute etter å utnytte sine ansatte.

- Men det finnes også de som griper sjansen til å betale minst mulig for mest mulig arbeid når det kommer noen som er helt fersk i arbeidet, sier Moholdt.

6 tips som gjør sommerjobben til en suksess

For å unngå å havne i fella og bli utnyttet i sommerjobben, har Moholdt laget en sjekkliste for hva som må være på plass:

1. Arbeidskontrakt

- Arbeidskontrakt er ditt bevis på at du er ansatt. Den skal fortelle deg hvor du jobber, hvor mye du får betalt, hva jobben din er og når du skal på jobb.

2. Ikke jobb svart

- Selv om det er sjefen som skal betale inn skatt på vegne av deg, er det ditt ansvar at det faktisk skjer. Sørg for at du mottar lønnsslippen, og vit hvor du har den. Når man jobber svart bryter man loven, og man mister rettigheter i arbeidslivet. Det vil for eksempel si at om du skader deg på jobb om du jobber svart kan du risikere å miste retten til yrkesskadeerstatning.

3. Du har rett på opplæring

- Når du begynner i en ny jobb skal du ha opplæring som sørger for at du er i stand til å gjøre jobben din. Når du er på opplæring så er du på jobb. Og alle som er på jobb i Norge skal ha lønn. Derfor skal du ha full lønn under opplæring.

4. Bruk verneutstyr

- Det er sjefen sitt ansvar å skaffe riktig verneutstyr. Men når verneutstyret er der og du er pålagt å bruke det er det ditt ansvar at du gjør det. Skader du deg på jobben når du skulle brukt verneutstyr kan du risikere å miste rettigheter som for eksempel yrkesskadeerstatning.

5. Organiser deg

- Når du er organisert har du tilgang til tillitsvalgte og andre som kan hjelpe deg med det meste som har med jobb å gjøre. Og om du noen gang skulle være så uheldig å komme i uenighet med sjefen, så står du i alle fall ikke alene. LO har gunstige elev, student og lærlingemedlemskap for deg som er ung.

Rekordmange søkte disse sommerjobbene

6 ekspertråd til deg som er nyutdannet og arbeidsledig