Forskere fra Michigan State University har undersøkt effekten av koffein etter en natt med søvnmangel i en ny studie.

276 deltakere ble delt inn i fire grupper, og bedt om å gjøre to ulike tester. Men først fikk de hver sin pille av forskerne – noen med koffein, mens en annen gruppe fikk uten. Det skriver forskning.no.

I den ene testen skulle deltakerne bruke konsentrasjonen på en enkel oppgave, mens den andre var mer komplisert. Her skulle deltakerne holde styr på oppgavene i en bestemt rekkefølge, uten å hoppe over eller gå tilbake til noen ledd.

Resultatet viste at søvnmangel påvirket resultatene i begge testene, men det så ikke ut som effekten av koffein varierte mellom deltakerne som hadde sovet lite og de som hadde sovet nok.

Gruppa som fikk koffeinpille klarte imidlertid den enkle testen bedre enn gruppa som fikk narrepille. På den kompliserte testen så det ikke lysere ut for dem som hadde koffein i blodet.

– Når man har vært våken om natta og føler seg trøtt, er det vist at man presterer bedre på en del enkle tester. Man kan få kortere reaksjonstid. Men jo mer kompliserte oppgavene blir, jo mer usikkert er det om koffein har en positiv effekt, sier professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, Olav Spigset, til forskning.no.

Det finnes mange ulike studier om hvorvidt koffein hjelper eller ikke. Spigset sier at mange av dem viser at koffein har en positiv effekt.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.