De fleste liker avokado. Mild på smak og supersunn, med plenty av de gode fettsyrene som kan være med å minske risikoen for hjerte-karsykdommer.
Men er det noe alle avokado-elskere hater, er det avokadosteinen. Ikke bare er avokadostein-fjerning risikosport – den er en sleip liten luring – men jo større steinen er, jo mindre avokadokjøtt får du.
Vi er imidlertid villige til å jobbe med dette elsk/hat-forholdet. Vi har dermed prøvd å finne avokadosteinens positive sider!
Unødvendige vaner koster deg tusenvis i måneden: Disse tipsene gir deg bedre råd
1. Spis den: Den er visstnok supersunn!
Det er jo egentlig ganske logisk – frø er jo stappfulle av næring. Men å svelge en avokadostein høres jo ut som reine selvmordsforsøket.
Løsningen er å male den opp. Det er ikke gjort i en fei, så dette er nok for de spesielt interesserte. Matbloggen Nourishmewhole har en oppskrift:
Først må steinen renses. Så skal den tørkes i ovn, på 120 grader i cirka to timer. Da skal det ytre skallet ha tørket. Fjern dette, og del opp steinen i biter og kjør den i en foodprocessor.
Dette grove «melet» vil være ganske bittert på smak. Derfor er det best å bruke som nøttestrø for en ekstra næringsboost: I smoothien, på frokostblandingen eller yoghurten, for eksempel. Og gidder du gjøre dette, kan du bruke den oppmalte avokadosteinen til mye annet rart.
Slik klarte Une (27) å ikke bruke ei eneste krone på mat i løpet av en måned
2. Bruk den som ansiktsskrubb
Det har jo vært mye snakk om plast nå. Men det er ikke bare plastposer som truer miljøet. Også små mikroplastkuler – som blant annet finnes i peeling-produkter og tannkrem – er et stort problem, ifølge Naturvernforbundet. Renseanlegg klarer ikke filtrere ut disse små kulene, og de ender opp i havet, trekker til seg miljøgifter, går inn i næringskjeden og ender opp på toppen: Hos oss mennesker.
Om du ikke tror maling av avokadostein er noe du kommer til å drive på med, så kan du også bruke havremel til å lage egen ansikts-skrubb med.
3. Lag avokado-te
Da kan du bruke dette «melet» som du har laget av steinen. Rundt en spiseskje til en kopp varmt vann.
Ifølge Toughnickel.com skal dette være bra greier hvis du har vondt i magen. Eller du kan dele avokadosteinen i to og la den ligge i en kopp med varmt vann i 10 minutters tid.
Denne gryta får deg garantert til å sikle
Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.