Dokumentaren «Einár 2002-2021» har premiere allerede torsdag 13. januar på SVT 1, og skildrer både hans artistkarriere og hvordan livet hans var frem til han ble drept i fjor.

– Vi vil skildre en veldig intensiv og eksplosiv artistkarriere i en sjanger som et sted underveis begynte å blande fiksjon og virkelighet, sier produsent Thomas Jackson til SVTs hjemmeside.

Dokumentaren tar i bruk intervjuer, private bilder og filmer fra sosiale medier. Kjente svenske stemmer som artistkollegaen Sebastian Stakset, produsent Strayané og journalist og forfatter Diamant Salihu gis også ordet.

Kriminalteknikerne jobber på åstedet for drapet på Einár i oktober 2021 i Stockholm. Nå kommer dokumentaren om hans liv på SVT. Foto: Henrik Montgomery / TT / AP

– Vi lager denne dokumentaren fordi det har vært ekstremt mye debatt og spekulasjoner etter hans død. Det vi følte at vi vil gi til det publikummet som han var så ekstremt viktig for, er en mulighet til å lære å kjenne mennesket bak artisten Einár, sier Jackson videre.

Einár var en av artistene som ofte ble diskutert i debatten om gangsterrap og konsekvensene fordi hans låttekster ofte handlet om vold, våpen og dop – temaer som også er sentrale i SVT-dokumentaren.

– Hele hans livsbane skildrer jo den kompleksiteten som gangsterrapen som sjanger er blitt beheftet med. I den sjangeren er fiksjon og virkelighet begynt å blandes sammen. Og det er jo ikke gangsterrapen som gjorde at Einár er død, derimot har gatevolden begynt å ta plass i sjangeren på en ny måte, hevder Thomas Jackson.