I sommer ble det klart at Douglas Henshall, som i de syv foregående sesongen har spilt detektiven Jimmy Perez, ønsket å si takk for seg – for å prøve seg på andre roller.

Først ble det spådd at Tosh, spilt av skotske Alison O'Donnell, ville overta Perez' rolle som hovedkarakter. Men nå har BBC tatt grep – og introduserer en ny etterforsker, DI Ruth Calder, som er født på Shetland, men har jobbet 20 år i London for Metropolitan-politiet.

«Shetland» har hatt Douglas Henshall i rollen som hovedkarakteren Jimmy Perez. Men han sluttet etter syv sesonger. Foto: ITV / NRK

Hun skal spilles av Ashley Jensen (53), som til BBC sier hun er svært begeistret for å komme om bord i «Shetland-serien» som ny hovedrolleinnehaver, og utdyper:

– Det er et privilegium å fronte serien i et nytt kapittel. Det blir en annerledes dynamikk med Ruth blant de etablerte karakterene og noen nye og interessante skikkelser. Men seriens integritet og den verdenen man har skapt vil forbli mye av det samme som i de foregående syv sesongene.

Ashley Jensen er født i Skottland, og fikk sitt gjennombrudd da hun spilte mot Ricky Gervais i «Extras» i 2005. Senere har hun vært å se i den serier som «Ugly Betty» og «Agatha Raisin», før hun i 2019 ble gjenforent med Gervais i hans nye Netflix-komedie «After Life».