Med to nykommere i år blir det hele tre store festivaler i Trondheim denne sommeren: Trondheim Rocks, Pstereo og Festningen.

Ikke alle bryr seg om festivalmote, mens andre går i full festivalmodus hva garderoben angår.

- Siden hver av festivalene har en tydelig profil og stil, er det klart at motebildet fort kan bli litt stereotypisk - men ta det med et glimt i øyet. Det vi stylister mener er absolutt ikke loven, man skal gå med akkurat det man vil. Men det er artig med noen innspill, sier stylist Emilie Aasen Börresen.

Emilie Aasen Börresen er stylist og makeupartist i Trondheim. Foto: Richard Sagen

Så hva passer best til de ulike festivalene, som på hver sin kant har sin helt egen sjanger og stil? Vi har spurt motestylist Emilie Aasen Börresen og frisør Eileen Rindal om hva det er som gjelder på motefronten for hver av de tre festivalene!

«Head bangeren» - Trondheim Rocks

Hva skal man egentlig ta på seg når Iron Maiden og andre store rockeband skal gjeste E.C. Dahls Arena under Trondheim Rocks i sommer? Her fra konserten på Lerkendal i 2008. Foto: Vegard Eggen

Stylisten:

- Om man ser på trendene på typiske rockefestivaler, er rocken gjerne blandet med westernstilen. Det blir litt sånn «Texas», der man kan stå ute på et jorde og rulle i gjørma uten å trenge å være redd for klærne sine, påpeker Emilie Aasen Börresen.

Trendtips til de rocka damer:

Band-t-skjorte: Når du er på rockefest er det kult å ha på ei band-T-skjorte, noe fansen gjerne har liggende hjemme. Hvis ikke kan du dra på Fretex og finne ei gammel T-skjorte der. Det er kult at den ser litt brukt ut, at skjorta har levd litt.

Steinvaska shorts eller skjørt: Blir det sol og varmt, er det tøft med et svart skjørt eller shorts, gjerne litt hullete eller steinvasket. Velger du shorts eller en mørk dongeribukse, kan de gjerne ha et litt høyt liv, som blir fint til skjorta.

Tilbehør: Velg et westerninspirert belte med dobbeltspenne, som kan være en fin detalj som bryter mellom den mørke T-skjorta og underdelen. Når det gjelder solbriller er det gjerne den runde varianten det går i, og når det kommer til skovalg er kule boots eller støvler et godt tips.

Innsidetips: Det kan bli kaldt utover kvelden! Knyt ei rutete skjorte rundt midjen, og heng ei skinnjakke over skuldrene. Totalt er dette en kul stil som passer alle fasonger og aldre!

Trendtips til de rocka karene:

Johnny Depp: Gutta kan gjerne la seg inspirere av Johnny Depp, som er en kul, rocka type. Gå for hatt, og gjerne store og mange ringer på fingrene. Slikt er det lite av blant menn, men noe de absolutt kan bruke mer av. Det gir det lille ekstra til en enkel T-skjorte og shorts!

Skinn eller dongeri: Også gutta bør lete frem gamle band-t-skjorter, og kombinere det med en slitt, mørk dongeribukse. Her er det også boots som gjelder, gjerne cowboyinspirert. Ta med ei skinnjakke eller dongerijakke, kanskje også med en bandlogo på.

Detaljer: Buttons kan også være kult på dongeri- eller skinnjakka. Det er stilig med runde solbriller også for gutta. I tillegg, for å ha det lille ekstra, kan man ha et lite skjerf i lomma på buksa. Det kan være bandana, eller et silkeskjerf for den skyld. Det kan være en kul detalj!

Innsidetips: Damer kan leke mer med hår og sminke, men det er ikke noe i veien for å kjøre eyeliner på en slik festival, også for gutta.

Frisøren:

Damene: Her kan man være ganske uhøytidelig på hårfronten. Det kan være fint med «head bang»-hår, med en halvlang, rufsete styling. Her kan det også være tøft med undercuts, som enten kan skjules om håret er løst, eller komme til syne om du velger å sette opp håret.

Karene: Menn ønsker som regel en enkel og kul frisyre, som er lett å style både til hverdag og til festivaler. På en rockefestival er det ingen tvil om at også mange av karene har lengre lokker, og det glir selvfølgelig rett inn.

«Marine-hipsteren» - Pstereo

Hva er egentlig stilen til den gjengse Marine-gjenger? Stylisten og frisøren kommer med sine tips til årets Pstereo. Foto: Terje Svaan

Stylisten:

- Det å gi motetips til Pstereo er nesten det vanskeligste, nettopp på grunn av et stort aldersspenn og at det er en festival med musikk som passer for alle. Det har blitt en allmennfestival, mener stylist Emilie Aasen Börresen, og legger til at det blir naturlig å se mot den pupulære, amerikanske festivalen Coachella for inspirasjon.

Trend-tips for Marine-damene:

Coachella: Se mot Coachella-festivalen og stilen som er der, og ta for eksempel en hippieinspirert kjole med vide ermer, som gjerne er litt kort - om du er komfortabel med det. Et langt, vidt skjørt med en kortere magetopp er også fint! Det er viktig å være komfortabelt kledd på festival - ikke velg den trangeste kjolen du har.

Dongeri: Kjør «mom jeans», gjerne en høytlivs Levisbukse opprullet ved anklene, en enkel T-skjorte og dongerijakke. Det er veldig enkelt, men veldig stilig. Velg gjerne lys dongeri, det kan fort bli litt harry med den mørkere blå.

Detaljer: Velg gjerne en choker rundt halsen, ikke av typen med diamanter som har vært populær i vinter, men en tynnere variant. Ta for eksempel en gullenke eller stjernechoker! I tillegg kan det være fint med glitter i håret. Bruk hårspray og dryss glitter der du ønsker det. PS: Rumpetaska er langt ifra død!

Innsidetips: Dropp sandalene, du vil bare bli tråkket på uansett. Det er kjipt om dine fineste, hvite sko blir ødelagt, så velg sko som tåler å bli hoppet på. Gå for boots eller støvler her også!

Trend-tips for Marine-karene:

Mønster: Gå for en shorts med litt mønster, det er en del av det akkurat nå. En mønstrete shorts kan kombineres me en enkel T-skjorte og enkle sko, og gi antrekket et løft. Se etter inka- og blomstermønster, men ikke av badebuksetypen - shortsen skal se litt brukt og slitt ut.

Velg ryggsekk: Der jentene har vesker, kan gutta velge en kul ryggsekk! Gjerne en vintage sekk fra Adidas eller lignende, hvis ikke har Fjellreven-sekkene begynt å bli virkelig retro.

Team jeans: Stilen med dongeri fra topp til tå fungerer så absolutt også for karene. Gjerne «oversize»-stilen!

Innsidetips: Rumpetaske er også fullt mulig for gutta! Og det er glitter i håret også - det kan være spesielt kult om du har sidecut, og velger å ha glitter kun på de korte sidene, eller i det lengre håret på toppen.

Eileen Rindal, senior stylist ved H2 Munkegata. Foto: Line Pevik

Frisøren:

Damene: Her kan man gå helt fra det hverdagslige med løst hår, kanskje med lette bølger, til enkle hestehaler. Likevel er det ingen tvil om at mange ønsker å skille seg ut med blomsterkranser eller ulike fletter i håret!

Karene: For tiden går det mye i militær-klipp, som Cæsarklippen eller klassisk herreklipp mot medium lengde på håret. Stylingen kan være forskjellig, men Cæsarklippen er naturlig rufsete med en god mengde hårspray.

«Raveren» - Festningen

Hva bør man egentlig ha på seg når Kygo med flere gjester Kristiansten Festning? Her fra Kygos konsert under Roskilde for noen år tilbake. Foto: Richard Sagen

- Denne festivalen er jo helt ny, så det blir spennende å se. Men det er klart at med EDM-stilen er vi ikke lenger i hippieland, ler Emilie Aasen Börresen.

Stylisten:

Trend-tips for både kvinnelige og mannlige ravere:

Sneakers: Her skal det hoppes og danses, så velg komfortable sko. Velg gjerne hvite sneakers eller regelrett joggesko, både Adidas og Nike har mange som er virkelig kule. Kraftige såler er veldig populært akkurat nå, så det kan være et tips!

Glød i mørket: Med tanke på at denne festivalen er mot slutten av sommeren, vil det også være mørkere om kveldene. Det bør utnyttes! Kjør på med selvlysende maling i ansikt, på armer og bein. Jentene kan gjøre det til en del av sminken, med selvlysende øyenskygge eller prikker i kinn og rundt brynene. Gutta kan ha militærstriper i kinna! Og for all del, bruk glow sticks.

Velg sporty: Nå for tiden er den sporty stilen veldig populær, med joggedresser og moteriktige sportsantrekk. Det er også komfortabelt når det skal danses!

Innsidetips: Dropp flagrende sommerkjoler, velg heller shorts, eller bukse om det blir mer kjølig. Dropp også hatten, men gutta må gjerne kjøre en snap back, som trolig vil sitte godt!

Frisøren:

Damene: I denne sjangeren kan man helt klart være mer fargerik! Det er lysshow og ofte blacklights, og hårfarge som lyser opp i UV-lys er meget populært. Hårfrisyrene skal gjerne skille seg ut, og være fresh og kul på hver sin måte. Her kan man ha alt fra det hverdagslige, til et skikkelig håndverk som det er brukt mye tid på.

Karene: Igjen er det ikke like mye variasjon på hårfronten knyttet til festivaler, men stilen her er gjerne knyttet til mye mattpomade og kam. Rett og slett en glatt og strøken look!