For det vanket en birolle-Oscar til Joaquin Phoenix for innsatsen som den romerske keiseren Commodus i 2000-eposet «Gladiator» – der Ridley Scott hadde regien.

Nå har Scott tatt for seg selveste Napoleon, og da er det hovedrollen som tilfaller Phoenix, som også har gestaltet Johnny Cash.

– Napoleon er en mann jeg alltid har vært fascinert av. Ingen skuespiller annet enn Joaquin kunne bringe ham til liv. Han skapte en av filmhistoriens mest komplekse keisere i «Gladiatior», og vi kommer til å skape en ny en med hans Napoleon, har Ridley Scott sagt til Deadline.

23 år etter at Joaquin Phoenix spilte keiser Commodus i «Gladiator» mot Russell Crowe, dukker han opp i en ny keiserrolle. Foto: UIP

Om deres nye felles storfilm heter det at den «fanger Napoleon Bonapartes nådeløs vei til makten sett gjennom prismet av hans vanedannende, stormfulle forhold til sin eneste sanne kjærlighet Josephine, og viser frem hans visjonære militære og politiske taktikk i noen av de mest dynamiske praktiske kampsekvensene noensinne filmet».

Den første offisielle filmtraileren viser en rekke storslagne kampscener, så vel som nære øyeblikk med Josephine – spilt av Vanessa Kirby. Den viser også den storslagne kroningsscenen fra 1804, der Napoleon utroper seg selv til keiser av Frankrike. Der ser man Phoenix' Napoleon erklære:

– Jeg er den første til å innrømme når jeg gjør en feil. Men det gjør jeg aldri.

De første 10 timene hadde «Napoleon»-traileren 7,5 millioner visninger på YouTube alene. Premieren står 22. november, og senere blir den å se på Apple TV+.

Ifølge Hollywood Reporter har filmbyen i mange tiår drømt om en biografisk Napoleons-film, og blant dem som har prøvd har vært Stanley Kubrick i 1969.