Det er mange gode grunner til å spise søtpotet.
Blant annet har den en lav belastning på blodsukkeret, holder deg mett lenge, inneholder masse antioksidanter, og er full av vitaminer og mineraler.
Men hvordan skal man spise søtpoteten? Her er noen forslag:
Pizza
Til en langpannebunn trenger man:
500 g søtpotet
150 g havremel
2 egg
Skrell søtpoteten, skjer den i for eksempel båter, og bak i mikroen til den er myk. Mos med stavmikser, og bland inn havremel og egg. Forsteik bunnen i 15 min på ca 200 grader før du tar på fyllet.
Forslag til fyll er kjøttdeig, opphakkede tomater (gjerne med basilikum og oregano), paprika, løk, mais og ost.
Husker du monsterpizzaen? Hils på storebror!
Lasagne
ca 300 g søtpotet
kjøttdeig
cottage cheese
opphakkede tomater (gjerne med basilikum og oregano)
løk
ost
Skjær poteten i skiver på omtrent 0.5 cm og bruk som erstatning til pastaplatene.
Ha lag av kjøttdeigfyll (kjøttdeig, opphakkede tomater og løk), cottage cheese og søtpotet, og ost på toppen.
Steik på 225 grader i omtrent 20 min. Voila!
Bakt søtpotet
En søtpotet på rundt 300 g per person pleier å være nok.
Ha ovnen på 250 grader, del søtpoteten i to på langs, og steik i ca 20 min. For å være sikker på om søtpoteten er klar; stikk den med en gaffel og sjekk om den er myk.
Lag fyll av for eksempel kyllingfilet, paprika, champignon og rødløk.
Ta poteten ut av ovnen, grav ut fyllet, mos med en stavmikser, og bland sammen med de andre ingrediensene. Ha revet ost på toppen, og steik i ovnen i ca 20 min på 225 grader.
Hamburger
Brød til ca tre burgere:
500 g søtpotet
200 g havremel
Varm søtpoteten i mikroen, som forklart under «Pizzabunn». Mos med stavmikser, og bland inn havremel (og litt vann hvis ingrediensene ikke vil blande seg).
Form tre lokk og tre bunner. Vann/olje på fingrene gjør deigen lettere å jobbe med. Steik på rist med bakepapir på 225 grader i 20-30 minutter.
Vi anbefaler å lage egne burgere av kjøttdeig og 1 egg. Topp med agurk, tomat, mais, salat eller det du ønsker. I tillegg kan man lage en dressing av for eksempel rømme, hvitløk og persille.
Mer hjemmelaget får du det ikke!
6 billige og sunne frokoster med havregryn
Pai
Bunn:
300-350 g søtpotet
ca 100 g havremel
1 egg + 5 egg
Varm søtpoteten i mikroen, som forklart under "Pizzabunn". Mos med stavmiksen, og bland inn havremel og 1 egg.
Trykk deigen godt ned i paiformen og opp langs kantene. Forsteik på 200 grader i ca 20 min.
Ha i fyll på 5 egg, 1.5 dl melk, og for eksempel skinke, brokkoli og revet ost. Steik i 30-40 min på 225 grader. Nyt!
Både som frokost, småsnacks og dessert
Polarbrød som er laget av søtpotet og havremel er kjempegodt, og en god erstatning til polarbrødene du får i butikken.
Man kan også lage chips ved å kutte søtpoteten opp i tynne skiver, ha på litt olje og steike i ovnen. Pommes frites, stappe og suppe er også kjempegodt å lage med søtpotet!
Fordi søtpoteten er så søt, kan den brukes til desserter, som for eksempel kake, muffins og pai.
Skralt kjøleskap? Her er 13 smakfulle retter som du kan lage med TRE ingredienser.
Fakta om søtpoteten
Til tross for navnet er søtpoteten ikke i slekt med vanlig potet, selv om bruksområdene kan være like.
Kulturplanten stammer fra Sør-Amerika, og dyrkes nå som nå i alle tropiske områder.
Søtpoteten kan oppbevares i flere måneder under ideelle temperaturer og luftfuktighet (12–16 °C).
Den flotte fargen skyldes at søtpoteten er rik på betakaroten (vitamin A). Den er også kostfiberrik, og den er en fin kilde til kalium og sporstoffet kobber.
Hundre gram søtpotet gir 77 g vann, 337 KJ, 80 Kcal, 1.6 g protein, 16.8 g karbohydrat
Som navnet tilsier, er denne poteten søtere enn vanlig potet og inneholder 5 prosent sukker. Vanlig potet inneholder 0,5 prosent sukker.
Søtpoteten finner du i dagligvarebutikkene i Norge stort sett hele året.
Kilder: Bama.no, Frukt.no
For dere som ikke bryr dere om kalorier: Her er 9 helt usannsynlig usunne retter.
Denne saken ble først publisert i desember 2015, men publiseres på nytt til glede for trd.bys nye lesere