Karibisk gryte

- Dette blir en stor og god gryte, prøv å la det være igjen litt til neste dag, da er den enda bedre, avslører Hagen-kokk, Christopher Guldberg Gulliksen.

Dette trenger du:

2 tomater

1 gul løk

2-3 fedd hvitløk

1 boks sorte bønner

1 boks store hvite bønner

2 bokser hakkede tomater

1 boks kokosmelk

2 dl sweet chili-saus

1 grønnsaksbuljongterning

1 boks øl eller vann med kullsyre, evt. springvann

5 stilker stangselleri

1 lime

1 ts salt

Slik gjør du:

1. Grovhakk tomat, ha i en stor og god gryte på medium/høy varme

2. Grovhakk løk, finhakk hvitløk og skjær av to tynne skiver av limen mens dette steker. Tilsett i gryten og stek i 4-5 minutter. Rør minst mulig, det skal karamelliseres, men ikke bli brent.

3. Tilsett øl eller annen ønsket væske tilsvarende 0,33 - 0,5 liter. Småkok i et par minutter mens du rører ut det som er karamellisert.

4. Tilsett bokstomater, kokosmelk, sweet chili-saus, stangselleri og bønner og la det småkoke i ca 10 minutter. Jo lengre den står og småkoker, dess bedre blir den.

5. Smak til med salt, limesaft og evt. litt mer sweet chili-saus.

Forresten, slik gjør du veggismaten til en opplevelse. Er du glad i grillmat, kan kanskje disse oppskriftene friste.

Lasagne med bakte grønnsaker og presset sopp

Ingen grunn til å bruke kjøttdeig i lasagnen når den kan lages på denne måten.

Dette trenger du:

Grønnsaksblanding

1 aubergine

1 gulrot

1 rødløk

200 g østerssopp (bruk det du får tak i, men sopp som østerssopp, kantareller etc. egner seg best til å

presses)

Friske urter

1 sitron

12 pastaplater (bruk de originale uten egg og melk)

Matolje

Tomatsaus

2 fedd hvitløk

2 bokser hakket tomat

1 neve frisk basilikum

1 ss tomatpure

1 ss søtt, f.eks agavenektar eller kokossukker (bruk det du har og liker best)

1 ts salt

1 ts kvernet pepper

1/2 chili (kan sløyfes)

Hvitsaus

2 pakker vegansk fløte (havre/soya)

2 ss næringsgjær (fås kjøpt på helsekost, kan sløyfes)

1 stor neve spinat

1 ts salt

1 sitron

Slik gjør du:

Grønnsaksblanding

1. Skjær auberginen i 1 cm tykke skiver, kutt gulroten i tommelfingerstørrelser og kutt

rødløken i 4 deler.

2. Ha auberginen, gulroten, rødløken, to tynne skiver sitron, og hele sopp i en bolle. Tilsett et par spiseskjeer med olivenolje, ha i en klype salt og en neve med friske urter. Bland godt.

3. Ta soppen ut av bollen og legg på en varm stekepanne, legg noe tungt oppå soppen (f.eks en kasserolle) slik at den ligger i press. Snu soppen etter 3 minutter og legg på press i nye 3 minutter. Stek til soppen har en god stekeskorpe (dette trinnet kan sløyfes og soppen kan isteden bakes i ovnen med de andre grønnsakene), dette gjør at fibrene brytes opp og vesken i soppen går ut.

4. Fordel grønnsakene på et stekebrett med bakepapir. Bak midt i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter.

Tomatsaus

5. Mens dette står i ovnen lager du sausen. Alle ingrediensene til tomatsausen tilsettes i en bolle og stavmikses, bruk evt. en kjøkkenmaskin.

Hvitsaus

6. Hell den veganske fløten i en kasserolle. Riv skallet fra sitronen og skvis deretter sitronsaften i kasserollen. Tilsett næringsgjær og salt. Rør jevnt til sausen når kokepunktet.

7. Skru ned på medium varme og la småkoke i 2-3 minutter. Smak til med sitronsaft, næringsgjær og salt.

8. Ha en stor neve spinat i en bolle og hell den varme sausen over spinaten.

Montering

9. Smør en ildfast form med matolje. Smør utover halve tomatsausen. Legg et lag med halvparten av de bakte grønnsakene, og legg over et lag med pastaplater. Ha resten av tomatsausen over. Topp deretter med resten av grønnsakene og soppen. Ta de resterende pastaplatene og knus i hånden, strø utover og avslutt med å helle hvitsausen over.

10. Stek midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter. Dekk formen med aluminiumsfolie hvis det begynner å brenne seg.

11. Topp med vegansk «parmesan» og server med en lett salat og et godt brød.

Her finner du forresten spisesteder med veggis-meny som kan være verdt å sjekke ut. Og dette er forresten byens nyeste grønne spisested.

Vegansk «parmesan»

- Denne er så god at den blir fort brukt på alt mulig man lager, både salater, pasta, gryter, curryer osv, mener Hagen-kokk, Christopher Guldberg Gulliksen.

Dette trenger du:

2 dl usaltede cashewnøtter

3 ss næringsgjær (fås kjøpt på helsekost)

1/2 ts hvitløkspulver

1 ts salt

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin. Pulser lett til ønsket konsistens. Det er best hvis det fortatt er litt «tygg» i den. Hell over i et syltetøyglass eller lignende og oppbevar i kjøleskapet. Holder seg god i flere uker.

Visste du forresten at Hagen også har satset i Oslo? Har du ikke lagt om livsstilen ennå? Her er tipsene for et grønnere kosthold.