#sjekkdeg-kampanjen arrangeres i år for sjette gang.

Hvert år får over 300 norske kvinner livmorhalskreft. Rundt 70 dør. Mellom tre og fem av de som får sykdommen er under 25 år.

Målet med kampanjen er å få flere kvinner til å ta celleprøve av livmorhalsen, for å sjekke om det er celleforandringer og forstadier til kreft. Alle norske kvinner mellom 25 og 69 år får brev fra Kreftregisteret hvor de jevnlig blir oppfordret til å sjekke seg.

Kreftforeningen opplyser at tusenvis av kvinner utsetter livmorhalsprøven på grunn av korona. Siden mars har 25 000 færre kvinner tatt livmorhalsprøven sammenlignet med i fjor.

– Det er svært alvorlig, sier Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

Reduserer risiko med 80 prosent

71 prosent sjekker seg før fylte 55 år, ifølge tall fra Kreftregisteret. Etter dét faller andelen med alderen.

Blant dem mellom 55 og 69 år er det 67 prosent som tar livmorhalsprøve. Det betyr at det er 138 000 kvinner i aldersgruppa som ikke sjekker seg som anbefalt.

Å sjekke seg jevnlig kan imidlertid redusere risikoen for kreft med opptil 80 prosent, ifølge Kreftforeningen.

Er det vondt å ta celleprøve? Les mer om hvordan selve prøven tas i faktaboks under. Foto: Scanpix

Viruset som forårsaker livmorhalskreft, HPV, er noe de aller fleste blir smittet med i løpet av livet. Hos noen kvinner kan smitten utvikle seg til celleforandringer. Og dette kan ta flere år.

– Det er grunnen til at kvinner får tilsendt #sjekkdeg-brevet til de er 69 år, sier leder Amali Tropé av Livmorhalsprogrammet.

Viktig å fortsette

Gammel smitte kan nemlig utvikle seg til kreft 10–20 år senere.

– Mange godt voksne kvinner har kanskje hatt samme partner i en årrekke og tenker at de ikke trenger å sjekke seg. Det er feil, sier Tropé, , og legger til:

– Sjekker du deg jevnlig til du er 69 år, er sannsynligheten for å få livmorhalskreft veldig liten.

Over 300 norske kvinner livmorhalskreft årlig. Uten Livmorhalsprogrammet ville tallet vært rundt 1000, ifølge Kreftforeningen.

I 2015 startet Stavanger-jenta Thea Steen opp #sjekkdeg-programmet sammen med Kreftforeningen. Siden da har 89 000 flere kvinner sjekket seg.

HPV-vaksinen er i dag en del av vaksinasjonsprogrammet, og kvinner født i 1991 eller senere kunne inntil i fjor sommer også ta vaksinen gratis.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.