- Det kan absolutt være noen etiske avveininger her, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til khrono.no, en nettavis som er eid av Høgskolen i Oslo og Akershus.

NTNU-rektoren og Kongsberg Gruppens toppsjef, Walter Qvam, signerte 28. oktober utkast til en avtale om et gaveprofessorat fra Kongsberg Gruppen til NTNU, skriver Khrono videre, som spør NTNU-rektoren om han ser etiske utfordringer med å ta imot nesten 10 millioner kroner fra landets største våpenprodusent:

- Det kan absolutt være noen etiske avveininger her. Det samme har vi når det gjelder droneteknologi for eksempel, skal vi utvikle teknologien eller skal vi la være? Flere teknologiske nyvinninger brukes både sivilt og militært, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til Khrono. Han sier også at han gjerne vil ha debatt om denne type saker, men avviser at NTNU er i lomma på våpenindustrien.

Vil bli verdensledende

Kongsberg Gruppen, Norges største våpenprodusent, gir NTNU 9,8 millioner kroner over fem år for å opprette et professorat i «Big Data Cybernetics». Professoratet blir ifølge Universitetsavisa, verdens første i sitt slag, og man skal bli verdensledende i å omgjøre såkalt «Big Data» til «Smart Data».

Khrono har bedt om innsyn i avtalen som er inngått mellom det som fra 1.januar vil være landets største universitet og Kongsberg Gruppen, som eksporterer mye av sin våpenteknologi til ulike land. Ifølge instituttleder Morten Breivik ved Institutt for kybernetikk er ikke den endelige avtaleteksten klar, men i den delvis utfylte kontrakten som Khrono har fått oversendt, står det at den totale rammen på prosjektet er 13,4 millioner kroner. NTNUs Institutt for kybernetikk står for det resterende beløpet på 3,6 millioner.

Tidligere i år sa styret ved det arktiske universitet i Tromsø nei til samarbeid og mulig gaveprofessorat fra våpenselskapene Airbus (tidligere EADS) og Northrope Grumman, fordi de produserer atomvåpen og står på oljefondets (Statens petroleumsfond utland) liste over selskaper man ikke skal investere i av etiske grunner. NTNUs hovedstyre skal ikke hatt en tilsvarende sak på sin dagsorden når det gjelder våpenselskaper. Men prorektor for nyskaping ved NTNU, Johan E. Hustad, sier til Khrono at et av NTNUs sentre som ble startet opp i 2013, også har takket nei til samarbeid både med Airbus og Northrope Grumman. Husad sier til Khrono at Kongsberg-saken har vært gjennom egne etiske vurderinger.

Dro kort for milliarder

Vi dro kortet 7,6 millioner ganger og handlet for mer enn 3,1 milliarder kroner i løpet av Black Friday. Det er rekord hittil i år. Kortbruken utgjør en økning på 19,5 prosent fra fjorårets Black Friday, viser tall fra Nets og BankAxept. Les mer hos Adresseavisen.

Kan bli flere arbeidsledige enn i USA

Arbeidsledigheten i Norge er i ferd med å bli høyere enn i USA. Analytikere mener det kan skje allerede neste år. I USA er ledigheten halvert i løpet av de siste årene, og nå står kun 5 prosent uten arbeid. I Norge har regjeringen anslått at arbeidsledigheten i Norge vil ligge på 4,4 prosent i år og 4,5 prosent neste år. Les mer hos Adresseavisen.

Fra NTNU til sentralbanken

Professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Egil Matsen, er utnevnt til ny visesentralbanksjef. Utnevnelsen skjedde i statsråd fredag, og gjelder for en periode på seks år. Den nyopprettede stillingen vil særlig få ansvar for Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland som det formelt heter, skriver Adresseavisen.