Det startet som en eksamensoppgave, men ble en av de største livsopplevelsene for Tommy Larsen.

Lik trd.by på Facebook!

Da han og medstudent Stian Andreassen skulle lage en eksamensoppgave i film, sendte de rett og slett Larsen ut på gata som uteligger for å lage dokumentaren Prosjekt Hjemløs.

Nå er dokumentaren ute på hjemmesiden deres, og der ønsker de å samle inn penger til Kirkens Bymisjon for å hjelpe folk som sliter i hverdagen med å blant annet få et varmt måltid. Se traileren i toppen av saken!

Sjekk ut: Juleting du kan gjøre i Trondheim!

Livet som uteligger

Nylig var det premiere på TV2s serie Petter Uteligger, hvor Petter Nyquist levde livet som uteligger i Oslo. Larsen ser godt likhetene mellom et liv som uteligger i hovedstaden og i Trondheim.

- Ensomhet er jo et stikkord som jeg kjenner meg igjen i. Du er mye alene, du er vanvittig sliten og det er vanskelig å få seg tak over hodet for natten, sier Larsen.

Likevel vil han karakterisere miljøet i hovedstaden som litt tøffere.

- Det er en større by, så du kommer nok opp i mange kjipe situasjoner. Men samtidig har du et større miljø og flere muligheter for å skaffe deg bekjentskaper, sier han.

Sjekk ut: Skøytebane i Midtbyen!

Larsen overnattet i parkeringshus og under broer for å få tak over hodet. Her fra en av de faste sovestedene. Foto: Selfie

Anerkjenner deg ikke

Den største likheten mellom TV2s serie og deres dokumentar, er at de fleste på gata ser på deg som luft, mener filmskaperen.

- Du føler deg litt alene. Du er på utsida og folk overser deg gjerne, spesielt når det kommer til tigging. Mange prøver å anerkjenne at du ikke eksisterer, sier han og håper folk kan få opp øynene for at det er helt vanlige mennesker som deg og meg.

Larsen forklarer at tiggingen var det aller verste han gjorde, og beskriver det som det laveste han har gjort i hele sitt liv.

- Det gjør mye med deg. Du blir ekskludert fra samfunnet, og du er mutters alene. Alle ønsker å bli anerkjent og dele gode og vonde øyeblikk med hverandre. Men det betydde utrolig mye da noen satt seg ned med meg og pratet litt.

Tommy Larsen opplevde tiggingen som det laveste og det verste han har gjort i hele sitt liv. Det i forbindelse med Prosjekt Hjemløs. Foto: Stian Andreassen

De med minst er mest gavmild

Og nå som vi går inn i julehøytiden, så er det de med minst som gir mest, mener han.

- Jeg bodde sammen med to polakker under ei bru en periode. Det de hadde av mat delte de med meg, uansett hvor lite det var. Jeg hjalp også ei dame i bytte mot en dusj, men hun lagde også middag til meg, selv om hun hadde nesten ingen penger så delte hun, forklarer han.

Etter en måned ute på gata i Trondheim, flyttet Larsen hjem til leiligheten sin, med seg hadde han to polakker som bodde der en periode.

- Det føltes utrolig naturlig å ta de inn. Hadde vært rart for meg å ikke gi dem tak over hodet etter det vi opplevde sammen, sier han.

Dårlig råd? Her er byen billigste tannleger!

I dag tenker Larsen ofte på de som er uteliggere i Trondheim når det er dårlig vær. Livet som uteligger var veldig slitsomt. Foto: Arne Vidar Stoltenberg

Tøff tid i vente

Og det stikker litt i hjertet til filmskaperen når han ser at det er dårlig vær, og en høytid som kanskje mange gruer seg til er på anmarsj.

- Tenkt veldig mye på det. Spesielt når det er dårlig vær blir jeg sittende våken og tenke hvordan det er i bymarka i et telt der vinden river og sliter, mens du ligger og fryser, sier han.

I Trondheim er det vanskelig for uteliggere å finne seg tak over hodet, men det er noen som skal ha ekstremt mye ros, mener han.

- Når det nå nærmer seg jul og byen lukker seg, har vi heldigvis Vår Frues Kirke som holder åpent, det er utrolig viktig.

Selv om dokumentaren ble spilt inn i fra mars til april, har han fortsatt kontakt med flere av dem han møtte ute på livet som uteligger.