Vippeserum har blitt svært populært de siste årene, og blir fremmet blant influensere og bloggere. Serumet lover lengre og tykkere vipper i løpet av få uker.

Lars Ingvald Johnsen, øyekirurg og spesialist i øyesykdommer ved Nidaros øyeklinikk, advarer mot bruk av vippeserum.

- Vippeserum kan gi fargeforandring av iris og permanent brunlig misfarging av huden under øyet, forteller Johnsen.

Ifølge Johnsen inneholder mange serum prostaglandiner, som er kjemiske stoffer som regulerer mange av kroppens normale funksjoner.

Vanlige bivirkninger

- Prostaglandiner kan også senke trykket på øyet. Dette er noe man gjør til pasienter med grønn stær som har for høyt trykk i øyet. Dette bør ikke friske øyne bruke, forklarer Johnsen. Han forteller at han har hatt flere kunder med bivirkninger etter bruk av vippeserum.

- Den verste, og litt mindre vanlige bivirkningen er fettatrofi (innsunkne øyne). Dette kan skje hvis man bruker vippeserum over lang tid, mener Johnsen.

- I tillegg kan bruk av Prostaglandiner gi rødhet og kløe på øyet, konstaterer han.

I en sak fra TV2 sier hudlege Jon Langeland at prostaglandiner er det eneste som virker for å øke vekst av vipper.

Lovlig i Norge

Rune Jemtland, seniorrådgiver ved seksjonen for merking og kvalitet i Mattilsynet, forteller at vippeserum med prostaglandiner kan ha alvorlige bivirkninger, slik øyelege Johnsen beskriver.

- Produkter med dette kan være i salg i Norge da det ikke er forbud av prostaglandiner i kosmetikk EU, forklarer han.

- Helserisikoen knyttet til prostaglandiner er avhengig av hvor mye produktet inneholder, sier Jemtland.

Jemtland forteller at helserisikoen av bruken henger sammen med hvor mye av stoffet produktet inneholder.

- Prostaglandiner i seg selv er ikke ulovlig, men det er ulovlig å tilsette stoffet uten å merke det på ingredienslisten.

Ikke for sensitive øyne

En type prostaglandin er ingrediensen Ethycloprostenolamide. Serum med denne ingrediensen blir solgt hos flere norske leverandører.

- Det skal ikke være bivirkning fra serumet vi selger med denne ingrediensen, sier en kundeservicebehandler fra Kicks i en e-post til Trd.by.

Hun legger til at man bør være forsiktig hvis man er sensitiv. Kicks forklarer at både mengden og ingrediensen er godkjent av EU.

- Det er ikke notert hvor stor prosentandel det er av ingrediensen i serumet, men det skal ikke være skadelig. Likevel er det individuelt hvor sensitiv man er på ulike ingredienser, understreker Kicks.

I tillegg til Kicks, er Coverbrands en av flere norske leverandører som selger vippeserum med prostaglandiner. - Serumet er selvsagt trygt å bruke. Det er strenge regler for kosmetikk i Norge. Vi har har aldri hatt noen klager på de syv årene vi har solgt slike produkter, sier Coverbrands i en epost.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt for nye lesere.