– Fenomenet Airbnb tar verden med storm, og flere og flere bytter ut dyre hotellrom med rimeligere overnatting. Det er en enkel måte å tjene penger på, dersom du har et rom til overs eller skal reise bort en periode. Men husk skattegrensen på leieinntekten, advarer forbrukerøkonom hos Danske Bank i Trondheim, Maria Setsaas.

Stadig flere trønderboliger

Gjennom Airbnb kan du bo hjemme hos folk i 190 land over hele verden. Og du kan leie ut en madrass på stua, et soverom, en hybelleilighet eller hele huset mens du er bortreist. Navnet Airbnb kommer fra de amerikanske grunnleggerne som startet med å leie ut en luftmadrass. Det eneste kravet er at du forteller så ærlig som mulig om det gjestene dine kan forvente seg hjemme hos deg.

Forrige uke meldte Adresseavisen at Trondheim er på jumboplass i privat overnatting gjennom Airbnb. Mens Tromsø har hele 400 tilbud, hadde Trondheim bare 179. Siden har antallet økt litt, og det er nå nærmere 190 trønderske tilbud.

Les også: Dette bør du tenke på før du velger Airbnb

Unngå skattesmell

Det kan skyldes at sommerferien nærmer seg. Det kan være fristende å leie ut egen bolig mens du selv er på ferie, for slik kan ferien bli billigere.

– Har du et rom i egen bolig som du ønsker å leie ut, er inntekten skattefri hvis din boenhet har en større utleieverdi enn den delen du vil leie ut, sier Setsaas. Men dersom du leier ut hele boligen må du passe på å ikke tjene for mye.

–Vurderer du å leie ut hele boligen, kan leieinntektene være skattefri hvis den ikke overstiger 20 000 kroner i løpet av et inntektsår. Du må derimot være oppmerksom dersom leieinntekten blir høyere enn 20 000 kroner. Da vil du ende opp med å betale skatt på all leieinntekt for hele inntektsåret, sier Setsaas. For utleie av egen fritidsbolig, er det andre regler som gjelder.

– Her er utleieinntekter inntil 10 000 kroner skattefrie og et eventuelt overskytende beløp regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt, sier Setsaas.

Forbrukerøkonomen har disse utleietipsene til dem som vil leie ut boligen sin på Airbnb:

Lag en god profil. For å leie ut oppretter du en profil på Airbnb, hvor sted, pris og rommet/leiligheten er beskrevet. En anbefaling er å fortelle om seg selv og legge ved bilde av overnattingsstedet. Husregler for renhold og støy kan sikre at det ikke blir noe uenigheter om vedlikehold og når det skal være stille på kvelden.

Oppgrader husforsikringen. For å få dekt skadeverk påført av leietaker, bør utleiedelen inkluderes i husforsikringen. Kontakt forsikringsselskapet for nærmere informasjon.

Følg anbefalinger skrevet om leietaker. På samme måte som du oppretter en profil, gjør gjestene det samme. Det betyr at du bestemmer selv hvem du vil ha som overnattingsgjest.

Unngå direkte betaling, men betal sikkert via kredittkort på Airbnb sin hjemmeside. Et lite tjenestegebyr går til Airbnb, men mesteparten sitter du igjen med selv.

Følg trd.by på Facebook!