En landsomfattende undersøkelse utført av Patentstyret og Tolletaten viser at fire av ti er usikre på om de får ekte varer når de handler på internett. I alt 22 prosent, en av fem, har mottatt eller mistenker at de har mottatt piratkopi etter å ha handlet. 79 prosent av de spurte svarer at de aldri har kjøpt piratkopier på internett.

– Resultatet viser at utbredelsen av falske varer på nett er en aktuell problemstilling som angår veldig mange, står det i rapporten etter undersøkelsen.

– Det er ikke likegyldig hva solkremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til barn er laget av, eller om elektriske produkter følger sikkerhetsstandarder, sier avdelingsdirektør Anna Kirkeluten i Tolletaten.

Det er særlig innen kategoriene klær, sko, elektronikk og solbriller at omfanget av piratkopier er størst. Det er imidlertid avdekket at også husholdningsartikler, mat- og drikkevarer, sportsutstyr, sprøytemidler, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler er avdekket solgt som piratvarer.

Internasjonale undersøkelser viser at piratvarer kjøpt på nettet, er et stort samfunnsproblem. Europol påpeker i sin trusselrapport for 2022–2026 piratkopiering som prioritert område, på linje med annen organisert kriminalitet som narkotika, menneskehandel og våpenhandel.