Tidligere denne uka skrev Trd.by om Kaya Hansson (24) som etter en sykkeltur i Trondheim sentrum oppdaget at hun hadde mistet arvestykket etter bestefaren sin.

Hun hadde ettersøkt ringen på både Facebook-sider og ved hittegodskontoret på politistasjonen i sentrum - dessverre uten hell.

Mange av oss går nok ofte forbi hittet gods, men er du klar over at det er ulovlig å ikke levere det inn? Konsulent i Trøndelag politidistrikt ved Politihuset i Trondheim, Kristian Sognli, har svart på spørsmål om hittegodskontoret og innlevering av gjenstander.

- Hvor mye hittegods får dere inn ukentlig?

- Det varierer veldig fra uke til uke. Normalt sett er det mer den første uka i månedene, da for eksempel busselskap samler opp litt før de leverer.

- Hvor kan man levere inn det man finner?

- Hittegods kan leveres til hittegodskontoret innenfor åpningstidene; mandager og onsdager klokken 10.00-14.45. Små gjenstander kan også leveres til kriminalvakta utenfor hittegodskontorets åpningstider. Kriminalvakta er åpen 08-21 på hverdager og 09-21 i helger.

- Hvilke gjenstand leveres det mest av?

- Det leveres mest av nøkler.

Hittegodskontoret får inn alt mulig rart, men mest nøkler. Bildet er fra en annen sammenheng. Foto: Anette Kronstad Sørheim

- Hvilken informasjon må man oppgi ved henting av hittegods?

- Man må oppgi en detaljert beskrivelse av gjenstanden(e) før vi leverer ut godset. Det handler om å forsikre oss om at godset blir levert til rette vedkommende. Det må også opplyses om hvor og når godset ble mistet, dersom eier vet dette. Å medbringe bilde av verdisaker og duplikat av nøkler er en fordel.

- Hittet gods blir oppbevart her inntil tre måneder fra det er innlevert. Deretter blir det solgt på auksjon, gitt til Fretex eller destruert.

- Opplever dere at folk er flinke til å levere inn hittegods?

- Folk er generelt flinke til å levere hittegods. Det er til en hver tid mye gods som ligger lagret. Folk kan imidlertid bli flinkere til å sjekke om sine tapte gjenstander ligger hos oss.

Sognli opplyser også om at det er ulovlig å ikke levere hittet gods dersom man finner det. Ifølge hittegodsloven kan det straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.