For første gang er renten på lån med ti års bindingstid under 2 prosent.

- Rentesatsene for 5- og 10 år i Lånekassen har aldri noen gang vært lavere enn de blir fra 1. september, sa administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark, i en pressemelding tidligere denne uka.

Rekordlav fastrente får kanskje mange til å spørre seg - burde jeg binde renta mi?

Forbrukerøkonomen: - Forutsigbart, men...

Å binde renta er noe man bør gjøre for å få økonomisk forutsigbarhet, sier forbrukerøkonom Silje Havdal i BN Bank.

Det er en trygghet å vite hva man skal betale på studielånet sitt i årene fremover, kanskje spesielt for unge i etableringsfasen med store kostnader sammenlignet med inntekter.

- Historisk sett er det sjelden lønnsomt å binde renten. På generell basis vil jeg derfor anbefale at de med robust økonomi som tåler svingninger fortsetter med flytende rente, mens de med stram økonomi med behov for forutsigbarhet bør vurdere å binde renta, skriver forbrukerøkonomen i en e-post til Trd.by.

Forbrukerøkonom Silje Havdal i BN Bank. Foto: Sindre Vartdal

Fastrenten er historisk lav og dermed er det uansett begrenset hvor mye man eventuelt vil tape på det, påpeker Havdal.

For lån med bindingstid på tre år er satsen fra 1. september 1,579 prosent, for fem år 1,677 prosent og ti år 1,952 prosent. Den flytende renten er på 1,539 prosent.

Dette bør du ikke gjøre med studielånet

Ifølge forbrukerøkonomen er det viktig å være klar over at binding av renta også gir noen begrensninger:

- Dette gjelder blant annet om du har planer om å studere igjen om noen år. Da bør du ikke binde renta – da må fastrenteperioden avbrytes og du kan risikere å måtte betale de renteinntektene Lånekassen vil tape i perioden.

Og selv om Lånekasse-rentene er historisk lave, advarer Havdal mot å betale ned ekstraordinært på studielånet sitt.

- Jeg får av og til spørsmål om det er lurt å betale ned raskere, men det er det absolutt ikke. Man bør alltid prioritere å betale ned lån med høyere rente først.