Kontroversielle Kamelen slipper løs en sommerlåt som heter «Baby», og som av plateselskapet beskrives som «en flørtende sommerlåt som hyller forelskelsen og forhold med et budskap om å være litt ekstra snill mot damen din i sommer».

– Det har vært så mye negativitet og fokus på gutter som har gjort kjipe ting mot jenter i det siste, spesielt her i Bergen. Nå fortjener jentene at gutta er litt snille mot dem. Kall din kjære for baby eller andre søte ord, ta henne med ut på båt i sommer, og spill denne sangen for henne, uttaler Kamelen.

Bergensartisten ble selv nylig siktet for «hensynsløs atferd» etter å ha lagt ut en video i sosiale medier av en av de da voldtektstiltalte mennene i den mye omtalte rettssaken i Bergen.

Følelsen av en sommerflørt

– Vi skjønte raskt at denne sangen ga oss sommervibber og følelsen av en «sommerflørt», sier Victoria Nadine da hun skrev sin nye sommerlåt «Summer Rain» sammen med låtskriverne og produsentene i Skinny Days.

– Jeg har alltid vært en person som overtenker og planlegger alt ned til minste detalj, men for en gangs skyld følte jeg trangen til å gi slipp på kontrollen og leve livet mer spontant. Bare leve i øyeblikket og omfavne sommerfuglene i magen uten å bekymre meg for hvordan det vil ende, eller om det vil ende i det hele tatt. Det er en følelse jeg ikke har opplevd mye, så da jeg endelig følte den følelsen av frihet og glede, brukte jeg den energien til å skrive en virkelig lykkelig sang.

Victoria Nadine har hatt flere hits med sine personlige låter, ofte bygget på egne, ofte vanskelige, opplevelser, noe som gir henne et spesielt forhold til fans og følgere. Det har også innbragt flere nominasjoner, blant annet som nykommer i P3 Gull og gjennombrudd i Spellemann så vel som til Musikkforleggerprisen.

– Det er faen meg sommer

Jo Almaas Marstein, kjent fra både det kritikerroste rapkollektivet Undergrunn og som soloartisten Marstein med 20 millioner streams, slipper det plateselskapet kaller «en skikkelig sommerbanger».

Låten «Sommerhus» byr på tekstlinjer som «Det er faen meg sommer og det blir jævlig bra» og er ifølge VG nærmest «dømt til å bli en hit».

Leve i nuet sommerstid

Charlotte Jacobsen kommer mot slutten av juni med sommersingelen «Too High To Care», som hun beskriver som «en feel-good sommerrockelåt som handler om å leve i nuet, gi faen og ikke la seg påvirke av det negative, noe som vi alle trenger iblant».

Charlotte Jacobsen har plate på gang – og slipper sommersingel med tittelen «Too High To Care». Foto: Handout

Jacobsen har selv skrevet låten, og produsert den sammen med Ole Tom Torjussen fra Seven som også spiller trommer, med Basse Lyn på bass og velkjente Mattias Hellberg (Håkan Hellstrøm, Erlend Ropstad) på gitar.

Stiller kjærlighetsultimatum

Marte Ebersons sommersingel «Free» stiller et ultimatum: Alt eller ingenting, der den tar for seg følelsen av å være alene og fri.

– Jeg er en håpløs romantiker som elsker å ta sjanser. Jeg ønsker å hoppe ut i det, kjenne på det voldsomme, oppturer og nedturer – så får det briste eller bære. «Take this ride, live or die». Enten så overlever kjærligheten eller så gjør det den ikke. Denne låten handler om å føle seg fri fra de konsekvensene. Bare gjøre akkurat det man vil, når man vil, sier hun om inspirasjonen til sanglyrikken.

Vil ha mer late dager

– En nostalgisk låt som får deg til å savne det som var, og samtidig verdsette det som er. Sangen er et kjærlighetsbrev til sommerens magi, en hyllest til ungdommelig uskyld, og et ønske om å gripe fast i barndommens søte frihet, sier Michelle Ullestad om sin sommerlåt «Jeg vil ha mer», som hun skrev til NRK-serien «Campingplassen».

Michelle Ullestad kaller sin sommerlåt «Jeg vil ha mer» for «et kjærlighetsbrev til sommerens magi». Den er laget til en ny NRK-serie. Foto: Ullestad / Facebook

Den har et refreng som lyder «Jeg vil ha mer av, endeløs frihet for det smaker så søtt. Jeg vil ha sommer, den synger så vakkert. Jeg vil kjenne solen tegne fregner mens jeg danser barbeint, fra tidlig til seint. Jeg vil ha mer av late dager». Det skal Ullestad synge på 13 festivaler frem til uti august.

Når bilvinduene rulles ned

På andre singel ut fra sitt kommende andrealbum, som følger når høsten begynner å senke seg, ruller americanaduoen Sweetheart ned bilvinduene og kjører bekymringsløst mot kysten på endeløse motorveier – ifølge omtalen av låten «Go Easy».

Americanaduoen Sweetheart består av John-Arne Ø. Gundersen og Anne Mette Hårdnes og er aktuell med låten du spiller når bilvinduene sveives ned og endeløse motorveier ligger foran deg. Foto: Mother Likes It

Med tostemte harmonier i tonefølge med dobro, banjo og fele – sistnevnte spilt av Nashville-kjente Fats Kaplin – er Sweetheart klare med sin sommerlåt. De to er John-Arne Ø. Gundersen og Anne Mette Hårdnes, og vant Spellemann i countryklassen i 2021 for forrige langspiller.

For dem med tårer bak solbrillene

– Dette er en låt til alle følsomme og selvhøytidelige folk med tårer bak solbrillene på vakre sommerdager – til alle håpløse tapere som vet en sommer inneholder nok følelser for et helt liv, sier Tore Løchstøer i indiepopbandet Valleypolicella, som er ute med poplåten «Easily».

Det er første singel ut fra den kommende EP-en «Troubled Hearts», som følger opp fjorårets album «Love Songs For Losers» og der Valleypolicella i enda større grad dyrker det melankolske og fengende.

Bandet består av Mattias Krohn Nielsen, Magnus Tveten, Jørgen Apeness, Chris Jacobsen og Tore Løchstøer Hauge, som har bakgrunn fra band som Local Store, Beezewax, Hiawata!, Pelicat, Harvey Steel Show og Lazy Queen.

Synger om felles syndrom

Vidar Villa og Erik & Kriss møtes i en sommerlåt viet det de kaller sitt felles syndrom, nemlig «Peter Pan-syndromet» – det å aldri bli voksen. Og låten som nå er å høre, heter det også nettopp «Peter Pan».

Vidar Villa (midten) og Erik & Kriss slipper felles sommerlåt kalt «Peter Pan». Foto: Universal Music

– Når man gjør voksenting som å forhandle boliglån med banken eller kjøre ungene til barnehagen føles det ofte som man spiller en rolle. «Nå skal jeg være han faren som kjefter på kids’a i baksetet», sier Erik, mens Vidar Villa føler at «Peter Pan» er en perfekt sammensmelting av deres respektive konsepter.

– Vi er ganske på bølgelengde musikalsk og tekstmessig, sier festmusikeren som også har sin egen sommerlåt ute, kalt «Fy Faen Så Deilig».