Markedet for å fylle leppene sine, og gjøre lignende behandliger blir bare større og større. Før var trenden jo større jo bedre, men nå vil folk se mer naturlig ut.

- Heldigvis er det ikke populært med store lepper lenger, og trenden har gått over til å bli mer naturlig. De fleste vil se frisk og fresh ut nå, sier Heidi Tokle Storset, fra H2 Klinikken.

- Samtidig som trenden har gått over til naturlige lepper, er det også økende interesse for å fylle leppene sine og generelt ta vare på huden sin og hindre alderstegn, sier Stine Møsth Gikling, eier av Injeksjonsspesialisten.

Undersøk nøye

Storset anbefaler å gjøre grundig undersøkelse av hvilken type filler som brukes der man skal behandles.

- Det finnes mange ulike fillere, og det er viktig å lære seg hva de enkelte inneholder og bivirkninger før man tar en slik behandling, sier Storset.

- Det er også veldig viktig å gjøre grundig undersøkelse av hvem som gjør behandlingen og om de har riktig utdanning, sier Ginkling.

Mange leverandører av fillers selger ikke produktet med mindre kjøperen er helsepersonell og er blitt godkjent av lege. Fillers er per i dag regulert av Mattilsynet og er ikke definert som et legemiddel, derfor kan leverandørene bestemme selv hvilke krav de stiller til kjøperen.

- Dessverre finnes det leverandører av fillers som selger til hvem som helst og da kan det gå virkelig ille. Det er et inngrep som krever kunnskap om anatomien og bivirkninger av behandlingen. Hvis du velger å fylle leppene dine hos noen som ikke er helsepersonell som bruker en ikke-regulert filler, og det går dårlig, vil du som kunde sitte igjen uten noen rettigheter, sier Ginkling.

Viktig å være ærlig

Ginkling tar ikke lett på å fylle leppene til sine pasienter. Hun vil at de som vurderer å fylle leppene sine må tenke seg godt om før man tar en slik behandling.

- Først og fremst må den som vil fylle leppene sine tenke seg veldig godt om. De må tenkte nøye gjennom hvorfor de vil gjøre dette, sier hun.

Eieren av Injeksjonsspesialisten opplever å sende mange som ønsker å fylle leppene sine hjem igjen. Sykdom kan være en hindring, men også psykiske faktorer. Hun synes det er viktig å være ærlig om mulige konsekvenser og bivirkinger av behandlingen.

- Vi får mange unge jenter på besøk som vil ha fylt leppene sine. De har ofte dårlig selvbilde og da er det ingen god ide. Hvis jeg går med på det har jeg bekreftet at de har for små lepper, sier Gikling.

Hun presiserer at dette er ingen «quick fix», og det er av samme alvorlighetsgrad og er like permanent som en tatovering.

De mest alvorlige bivirkningene av filler er blindhet, alvorlige infeksjoner, nerveskader, blokkader og blodforgiftning.

- Det kan også være en ganske alvorlig bivirking bare det å bli hekta, sier Ginkling.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.