- Tidene har endret seg. Før het det kattepensjonat, nå er det kattehotell, det ligger en forskjell i de ordene, sier Bjarne Braastad som er professor i etologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås. Han er Norges fremste katteekspert og har skrevet boka Katten adferd og velferd.

Pensjonat ble til hotell, og nå kommer også luksushotellene for fullt.

- Setter kattene pris på luksusen?

- Luksusen er nok mest av hensyn til katteeieren og ikke til katta. Det viktigste når du skal velge ut riktig hotell er at kattene ikke er i bur hele tiden. Kattene må kunne gå fritt omkring og også være ute når de vil det. Hotellet må også ha et variert miljø med flere miljøkomponenter, slik at kattene for eksempel kan gjemme seg litt vekk dersom de vil det, sier Braastad.

Best med hjemmeferie

Et godt miljø kan gjerne skapes av møbler.

- Kattehotellene som kommer nå er gjerne innredet som hjem, de er ikke institusjonspreget som de var før. Dette kan være gunstig for katter som er vant til å være inne, de blir tryggere i et miljø som ligner det de er vant til, sier Braastad. Derfor mener også katteeksperten at katta har det aller best om den faktisk er hjemme.

- Katter har det best hjemme, men da må noen føre tilsyn. Og nei, det holder ikke å bare stikke innom og fylle i matskåla. Den som passer katta må sette av litt tid, kanskje lese en avis eller se et tv-program hjemme hos katta. Har du ikke noen som kan gjøre det, så er kattehotell et godt alternativ, sier Braastad som selv bruker Follo kattepensjonat til sin katt.

- Katter omtales gjerne som bortskjemte divaer, litt luksus liker de vel?

- Katter setter pris på et passe mykt underlag og passe temperatur, men de bryr seg ikke om hvilke bilder som henger på veggene. Å innrede luksuriøst er nok mest for å gi et godt inntrykk til katteeierne. Og når det er sagt; det er veldig mange godt drevne kattehoteller, sier Braastad.

SE OGSÅ: Bildeserie fra katteutstilling

Fullverdige familiemedlemmer

Kjæledyreiere bruker stadig mer penger på de firbeinte. Ifølge analyseselskapet Euromonitor brukte vi godt over to milliarder kroner på kjæledyrene våre i fjor. Veksten i Norge er større enn i de fleste andre land i Europa. Vi bruker en halv milliard mer på kjæledyrene nå enn for bare fem år siden.

Det er til sammen halvannen million kjæledyr i Norge, og 1,1 million av disse er hunder og katter. Hundeholdet i Norge er stabilt, men det er flere som skaffer seg katt.

Euromonitor har funnet flere årsaker til at nordmenn bruker stadig mer penger på dyr. Vi har fått bedre råd, og det nyter dyrene godt av. Vi har blitt mer opptatt av egen helse og dette smitter også over på kattene og hundene - ettersom de har blitt som familiemedlemmer.