Facebook-gruppen «Ut med Knask eller knep, inn med julebukk» ble opprettet i 2011, og har i skrivende stund tilsluttet seg over 120.000 likesinnede nordmenn.  Det er TV2 som skriver at gruppen har blitt opprettet av en kvinne i 30-årene fra Trondheim. På gruppens beskrivelse står det:

«Istedenfor å kopiere alle amerikanske tradisjoner synes jeg det er bedre å faktisk prøve å holde på våre egne. Hva skjedde med den gode gammeldagse julebukken som kledde seg ut og sang julesanger for folk?»

Lik trd.by på Facebook

Lei presset

Den trønderske initiativtakeren skriver at hun har sett seg lei på kjøpepresset og forventningen om at man skal gi bort godteri som halloweenfeiringen fører med seg.

- Jeg synes at det er bedre at barna synger julesanger på døren enn å true med knep hvis de ikke får godteri, sier initiativtakeren til TV 2.

Og hun er åpenbart ikke alene om å mene det, for aktiviteten rundt gruppen tar seg opp hver høst.

Skal du feire Halloween også har du ikke rukket å kjøpe kostyme enda? Frykt ikke, vi har et par tips som ikke tapper lommeboka!

Glad for responsen

Trd.by har vært i kontakt med kvinnen, som ikke ønsker å stå fram med navn og bilde, og til TV2 forklarer hun det med frykten for å bli utsatt for «knep».

- Jeg står inne for det jeg mener, men jeg er redd for at huset mitt skal bli utsatt for hærverk på grunn av dette. Det er bedre at barna synger julesanger. Min egen datter sier at hun blir glad når hun går julebukk for å spre glede blant andre.

- Du er ikke redd for å bli oppfattet som gammeldags og redd for nye tradisjoner?

- Det gjør meg ikke så mye. Folk må få synes det de vil, men jeg er redd for usaklig drittslenging på Facebook.

Trondheimskvinnen er glad for at så mange har blitt med i gruppen hun startet.

- Jeg synes det er veldig gøy. Det er viktigere for meg å få tilbake julebukken enn å bli kvitt «Knask eller knep», sier hun til TV 2.

I disse tider tilbyr butikker skremmende billig smågodt. Les hvorfor de dumper prisene her!

Allehelgensaften: Halloween er egentlig en helligdag for alle de helgener hvis navn ikke er kjent. Dog i moderne kultur er feiringen ofte symbolisert med døden. Foto: Flickr/Creative Commons