Musikeren Pernille Erlien Ruud slet med depresjon og vansker med å få hverdagen til å gå rundt.

24-åringen fikk ofte høre at det bare var å ta seg sammen og gjøre det hun skulle gjøre. Hun følte rett og slett at hun ikke ble tatt på alvor.

Lik trd.by på Facebook!

- Jeg har fått høre at det er ikke noe feil med meg. Siden jeg har venner og går på skole. Men jeg har kjent inni meg at dette ikke er riktig, en person skal ikke føle seg slik, sier Ruud.

Les: May-Britt (27) gikk fra høygravid til fitnessdeltaker på åtte måneder

Deprimert

Pernille begynte å kjenne på følelsene i kroppen etter hun sluttet på folkehøgskolen Toneheim for noen år siden.

- Etter det mistet jeg mye glede i hverdagen. Bare å gjøre vanlige ting som var artig før, ga meg ingenting lenger, sier hun.

Enkelte dager kunne være veldig harde.

- Det var dager der jeg ikke orket å stå opp av senga, forklarer hun.

Sjekk: Denne trønderen brukte 1,4 millioner på privatfly!

Diagnose

Hverdagen var vanskelig. Hun beskriver den selv som energikrevende og rastløs.

- Jeg har ikke hatt konsentrasjon til å øve musikk engang. Så hele tiden har jeg trodd det har vært dårlig selvdisiplin. Men det var tydeligvis ikke slik, konstaterer hun.

Ruud var innom distriktspsykiatrisk senter, der hun først fikk en diagnose 24-åringen ikke kjente seg igjen i. Etter mange tester fant de senere ut at det var ADHD.

- Jeg har jo ikke hengt etter på skolen, så det er kanskje ikke så rart at det tok så lang tid å finne det ut, sier hun.

Sett denne? Slik kjemper Trondheims-pinupen Christina (32) mot kroppspress

Sjeldnere oppdaget blant jenter

Og Pernilles historie er ikke enestående. Det er sjeldnere at AD/HD blir oppdaget hos jenter. Det skriver SinnetsHelse.no.

- I mange tilfeller blir ADHD blant jenter ikke oppdaget før de blir voksne. Da er de ofte plaget av angst og depresjoner. Jeg har møtt en god del godt voksne kvinner og mødre som nok hadde opplevd at livet ville vært enklere dersom de på et tidlig tidspunkt hadde fått ADHD-diagnosen, sier lege Liv Hundevadt i et intervju til SinnetsHelse.no.

Hundevadt er en av nestorene i Norge innen forskning og behandling av ADHD. Legen mener det finnes mange gode behandlingsmetoder som hjelper godt voksne som får diagnosen.

- Jo tidligere man kommer inn med hjelpetiltak, desto bedre er muligheten for å forbedre utfallet og minimalisere problemene. Både medikamenter og forskjellige terapiformer kan brukes i behandlingssammenheng, i kombinasjon med ulike hjelpetiltak, understreker Hundevadt.

Medisiner var redningen

Nå har Pernille fått medisiner. En helt ny verden har åpnet seg for 24-åringen som studerer klassisk musikk og jazz ved NTNU.

- Det er kjempedeilig. Jeg har fått en slags «super power». Det er vanskelig å forklare. Nå får jeg med meg ting, kroppen er mye roligere og det er lettere å huske på ting jeg skal gjøre i hverdagen, forklarer musikeren.

Les også: 5 gode grunner til å se Oscar-vinneren «Spotlight» på kino

Hverdagen fortsetter

Pernille har nå fått en ny hverdag. En hverdag der hun er konsentrert og mindre sliten enn før. Å få diagnosen ble en slags opptur.

- Jeg er ikke dømmende, og da jeg fikk beskjeden tenkte jeg at det var flott. Siden nå vet jeg hva det er, og nå får jeg gjort noe med det, sier hun.

Nå får hun oppfølging på medisiner, ellers går hverdagen i et mye mer behagelig tempo.

- For meg har de rundt meg vært viktig. Jeg har hatt støttende familie og venner, og det har ikke vært noe problem for meg å snakke med andre om alt dette, avslutter hun.

Sjekk ut: Snart kan du male ditt eget mel på denne butikken!